EDIŢIE SPECIALĂ

Avocatul Poporului a atacat Ordonanţa 13 la CCR. Victor Ciorbea afirmă că nu se justifică adoptarea în regim de urgenţă

Avocatul Poporului a decis să sesizeze Curtea Constituţională în cazul OUG prin care au fost modificate Codurile penale. „Nu se justifică adoptarea OUG", este concluzia lui Victor Ciorbea, care contrazice Executivul care a susţinut că ordonanţa este necesară pentru a transpune o directivă a UE. Victor Ciorbea îşi cere scuze pentru că, în urmă cu două zile, a spus că nu poate face acest demers. I-a şi mulţumit preşedintelui Klaus Iohannis că l-a informat despre existenţa unui precedent în acest sens. Curtea Constituţională nu a anunţat încă data la care va analiza documentul.

03 Februarie 2017, 11:36 (actualizat 03 Februarie 2017, 20:25) Știrile TVR |
Victor Ciorbea explică motivele ridicării excepţiei de neconstituţionalitate
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"Am decis să ridic excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei 13", a anunţat, vineri, Avocatul Poporului.

VIDEO
Avocatul Poporului a atacat ordonanța 13 la CCR
Victor Ciorbea a explicat că directiva UE la care Guvernul face trimitere în nota de fundamentare a Ordonanţei 13 are ca termen de implementare abia aprilie anul viitor, astfel că nu se justifică "cerinţele referitoare la existenţa urgenţei şi a cazului excepţional pentru adoptarea OUG". S-ar fi justificat utilizarea unei ordonanţe de urgenţă în situaţia în care ar fi fost declanşată procedura de ingringement împotriva României, însă nu este cazul în această speţă, a mai explicat Avocatul Poporului.

"Verificând acea directivă am constatat că termenul de implementare a acesteia este 1 aprilie 2018. Prin urmare, este un termen suficient de lung pentru a putea fi dezbătută această chestiune în cadrul Parlamentului, pe baza unui proiect de lege. Deci nu se justifică adoptatea OUG", a spus Victor Ciorbea.

Avocatul Poporului a subliniat că "a limita abuzul în serviciu numai la încălcări aduse legii, ordonanţelor, ordonanţelor de urgenţă şi a nu ne referi la celelalte acte normative - hotărâri de guvern, ordine ale miniştrilor, hotărâri ale Consiliilor Judeţene, Locale - înseamnă a se scoate de sub incidenţa legii penale activitatea a aproape întregii adminstraţii din România".

"Este adevărat că avem decizia CCR şi prin OUG s-a ţinut seama de cerinţele formulate în decizia CCR. Dar, în OUG se foloseşte, se adaugă, se menţionează, se face trimitere şi la vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau interesleor legimite ale unei persoane fizice sau juridice. Deci, se pune ori prejudiciu este mai mare de 200 de mii de lei ori se aduce o asemenea vătămare despre care vorbeam. În schimb, legiuitorul, respectiv, Guvernul nu defineşte în cuprinsul OUG ce înseamnă această vătămare gravă. Prin urmare, apare încă un element de imprevizibilitate, de incertitudine, care este contrară cerinţelor constituţionale în materie de legiferare penală", a explicat Avocatul Poporului.

VIDEO
Victor Ciorbea răspunde la întrebările jurnaliştilor
Victor Ciorbea spune că a primit sute de telefoane în ultimele zile, însă nu a răspuns la telefon. "Nu mi-e teamă de nimic. Eu am demisionat mai mult decât oricine în ţară. Şi am făcut reforme mai importante decât oricine în ţara asta. Nu mi-e frică decât de Dumnezeu", a declarat Victor Ciorbea.

Încă de joi seară, surse citate de Hotnews anunţau că Victor Ciorbea va ataca vineri la Curtea Constituţională OUG privind modificarea Codurilor penale.

Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis a avut o scurtă întâlnire cu Avocatul Poporului în care i-a prezentat o posibilă soluţie pentru ca acesta să poată sesiza CCR cu privire la Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea Codurilor penale. Victor Ciorbea spunea atunci că instituţia pe care o conduce nu are competenţa să atace la CCR prevederi din acte normative care nu sunt în vigoare.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 30°C
IASI 26°C 29°C
CLUJ 23°C 25°C
CONSTANTA 26°C 29°C
CRAIOVA 27°C 26°C
BRASOV 25°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI