Avocatul Poporului a atacat la CCR ordonanța de urgență privind Codul administrativ, emisă de cabinetul din care făcea parte și ALDE

28 august 2019, 10:55

În sesizarea transmisă CCR, Avocatul Poporului precizează că OUG nu răspunde exigenţelor Constituţiei privind delegarea legislativă, astfel cum aceasta a fost dezvoltată prin jurisprudenţa Curţii Constituţionale.

„În urma analizării actului normativ, Avocatul Poporului a constatat, între altele, că în cuprinsul ordonanţei sunt reglementate o serie de aspecte care nu au legătură şi nu sunt nici interdependente cu motivele invocate de Guvern în susţinerea urgenţei şi situaţiei extraordinare care motivează adoptarea unei asemenea ordonanţe. Avocatul Poporului consideră că maniera aleasă pentru soluţionarea situaţiei administraţiei publice centrale şi locale din România nu este adecvată, întrucât mecanismul legislativ al ordonanţei de urgenţă prezintă un regim aparte, care ar trebui să fie folosit în situaţii extraordinare, urgente şi a căror reglementare nu poate fi amânată. Or, situaţia care a generat adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă este deja de notorietate şi a cunoscut anterior mai multe iniţiative legislative, ultima fiind, în acest sens, cea iniţiată în Parlamentul României, în cursul anului 2018 (PL-x nr. 369/2018 Proiect de lege privind Codul administrativ al României), care a încetat prin respingerea definitivă de Camera Deputaţilor a proiectului de lege”, arată Avocatul Poporului, citat de Agerpres.

De asemenea, Renate Weber susţine că ordonanţa contravine prevederilor constituţionale ale articolului 69 privind mandatul reprezentativ, ale articolului 109 referitoare la răspunderea membrilor Guvernului şi ale articolului 111 alin. (1) privind controlul parlamentar al activităţii Guvernului.

Potrivit sursei citate, OUG 57/2019 contravine articolului 115 alineatul (6) din Constituţie, întrucât afectează regimul instituţiilor fundamentale ale statului, în speţă Guvernul.

Ordonanța executivului are peste 300 de pagini și a adus împreună prevederi din 17 legi.

Cele mai controversate prevederi sunt introducerea unei indemnizații de vârstă, practic o pensie specială pentru aleșii locali, relaxarea condițiilor pentru adoptarea proiectelor locale privind patrimoniul și pasarea responsabilității pentru actele administrative de la aleși la funcționari.

Codul Administrativ a fost avizat negativ de Consiliul Economic și Social.

Adoptarea Codului prin ordonanță de urgență a provocat un val de critici din partea președintelui Iohannis și a partidelor din opoziție. Viorica Dăncilă a fost acuzată că aruncă în aer administrația locală ca să își cumpere susținerea la congresul PSD.

Klaus Iohannis a numit Codul un atentat la adresa întregului sistem administrativ: „Adoptarea Codului Administrativ prin OUG arată un plan mult mai amplu al PSD de a conserva puterea și de a-și servi baronii. PSD nu se poate schimba, iar lecția votului din 26 mai este una pe care acest partid este incapabil să o înțeleagă.”

Răspunsul guvernului a fost că a introdus în Codul Administrativ și câteva obligații pentru președintele României.

Ordonanța guvernului putea fi contestată la Curtea Constituțională doar de Avocatul Poporului. PNL anunțase încă din luna iunie că îi va cere acesteia să procedeze în consecință.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite