EXCLUSIV PENTRU TVR

Avocatul Poporului, în cazul copilului de la Oradea: Am dispus o anchetă la spital, am cerut punct de vedere de la MS, apoi ne vom pronunța

Povestea copilului dat afară din spital în comă a emoționat și revoltat toată țara. După ce TVR a făcut public acest caz, băiatul a fost adus din casa părinților lui din Oradea într-un spital din București, unde este îngrijit tot timpul de o echipă de medici și asistente. Chiar dă semne de ameliorare. Avocatul Poporului va cere o anchetă pentru a afla ce s-a întâmplat în cazul copilului externat în comă din spital, la Oradea. Victor Ciorbea vrea să știe care este situația acum și dacă se respectă drepturile pacientului și interesul superior al copilului. Diana Brâncuş l-a intervievat pe Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.

08 Februarie 2018, 13:17 (actualizat 09 Februarie 2018, 17:36) |
Anchetă la Spitalul Oradea
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului: "Am dispus o anchetă la Spitalul Județean Oradea și solicitarea de relații de la Ministerul Sănătății, pentru a ne transmite punctul de vedere oficial privind felul în care interpretează dânșii aplicarea Legii 95/2006. Vom examina aceste prevederi ale Legii sănătății în raport cu art. 49, aliniatul 2 din Constituție, care se referă la protecția drepturilor copilului, prevederile Convenției Internaționale ale Protecției Drepturilor Copilului și ale Legii 272, privind Protecția Copilului. Toate acestea pun accent pe interesul superior al copilului. Față de această aparentă contradicție între dispozițiile Legii sănătății și textele menționate anterior, trebuie să examinăm cu toată seriozitatea, fie cu ridicarea unei excepții de constituționalitate, fie o interpretare prealabilă la Înalta Curte, asta vom decide în funcție de rezultatul analizei examinării textelor respective și a jurisprudenței interne și internaționale. (...) Cel puțin la prima vedere, prevederile art. 49 din Constituție și ale Convenției Internaționale privind Protecția Copilului și ale Legii 272 prevalează în raport cu dispozițiile din Legea privind reforma sănătății".

Băiatul de 10 ani a fost victima unui accident rutier anul trecut în septembrie. A fost dus în stare gravă la spital, și de atunci e în comă. După câteva luni, părinții l-au luat acasă, deși nu avea condiții să îl îngrijească. Au făcut acest lucru pentru că spitalul le-a cerut zeci de mii de lei pentru tratamentul băiatului. Cei din conducerea spitalului susțin că legea i-a obligat să le ceară bani părinților pentru spitalizare, pe motiv că accidentul s-ar fi produs din cauza băiatului. Complet eronat, a răspuns Casa Națională de Asigurări. În plus, raportul poliției legat de accident nu e gata.

Decanul Baroului Bucureşti, Ion Dragne, spune că persoanele puse la plată pot invoca o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Instanţa supremă arată că recuperarea cheltuielilor de spitalizare nu se poate face de la persoanele asigurate, întrucât scopul asigurării de sănătate este tocmai acela ca aceste cheltuieli să fie suportate de asigurător, în momentul în care se produce cazul asigurat.

Absurd e că legea nu menţionează faptele săvârşite cu intenţie, ci doar pe cele fără voie.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 21°C 12°C
IASI 21°C 13°C
CLUJ 18°C 8°C
CONSTANTA 13°C 12°C
CRAIOVA 15°C 9°C
BRASOV 20°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI