Avocații din Rusia contestă cenzura impusă de Kremlin. Peste 6.500 de ruși au fost sancționați pentru „discreditarea armatei”

26 aprilie 2023, 20:24

O rară manifestare de opoziție față de cenzura draconică impusă de Kremlin în urma invaziei din Ucraina, notează cotidianul The New York Times – un grup de avocați de renume din Rusia a cerut celei mai înalte instanțe din țară să declare neconstituțională legea care interzice criticile la adresa armatei ruse.

Plângerea a fost depusă de trei avocați și susținută de alți 10, dintre care majoritatea se află încă în Rusia. Avocații cer Curții Constituționale să declare legea neconstituțională, pentru că a devenit cel mai eficient instrument al Kremlinului pentru a înăbuși disidența în țară, spun ei.

„Kremlinul a criminalizat disidența. Legea a fost adoptată cu un singur scop – suprimarea activismului anti-război”, a declarat, a declarat Violetta Fitsner, avocat la OVD-Info, un grup de apărare a drepturilor din Rusia, și unul dintre autorii plângerii, citată de NYT.

De la invazie, mii de activiști sau jurnaliști au părăsit țara. Mulți alții au fost arestați, inclusiv avocați, dar, în ciuda riscurilor, unii au rămas și și-au continuat activitatea.

Parlamentul rus a adoptat legea la câteva zile după ce Rusia a început invazia la scară largă asupra Ucrainei, în februarie 2022.

Avocații susțin că, de atunci, peste 6.500 de ruși au fost sancționați pentru „discreditarea” armatei ruse. Kremlinul continuă să numească războiul din Ucraina drept „operațiune militară specială”.

Persoanele găsite că au încălcat legea sunt amendate dacă sunt la prima infracțiune, dar condamnarea pentru o altă infracțiune în decurs de un an poate duce la până la cinci ani de închisoare, mai notează cotidianul.

Mai mult, săptămâna trecută, Parlamentul rus a aprobat, de asemenea, o lege care a introdus pedepse pe viață pentru trădare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite