Avizul pentru siguranța la incendiu este obligatoriu de la 1 octombrie. La 2 ani după Colectiv, au fost emise doar 5 mii de autorizații

27 septembrie 2017, 14:07

La aproape doi ani de la tragedia care a șocat România și a schimbat un guvern, nimic nu pare să se fi schimbat. Autoritățile recunoșteau atunci că mâinile le sunt legate de o legislație depășitî de vremuri. Au promis că o schimbă și chiar au redactat reguli noi pentru siguranța la incendii. Odată stins însă scadalul, proiectul a fost uitat într-un sertar din ministerul Dezvoltării.

Răspunsul ministerului Dezvoltării: „În prezent, urmare a observațiilor primite de la numeroși factori interesați, oportunitatea continuării procedurii de promovare a proiectului de reglementare tehnică, în forma sa actuală este dezbătută la nivelul MDRAPFE.” (Sursa: biroul de presă al MDRAP).

Actul normativ care reglementează siguranța la incendii  ne-ar putea pune la adăpost, spun specialiștii.

Noul proiect prevede, printre altele, obligativitatea ca firmele de construcții să folosească materiale mai rezistente la foc. Patronii și administratorii nu trebuie să aștepte, însă, noua lege. Ei sunt obligați ca, până la 1 octombrie, să obțină autorizația de securitate la incendii. Mai au o singură scăpare.

Pot fi sancționați inclusiv directorii sau administratorii clădirilor, în nume propriu. Iar valoarea unei amenzi ajunge și la 50 de mii de lei

Inspectorii de prevenire ar putea da mai multe amenzi, pentru că au fost depuse doar 23 de mii de cereri pentru autorizații și avize. Și doar cincii mii au reușit să le obțină.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

O realitate periculoasă: Pensiuni fără autorizație de securitate la incendiu