Avize pe bandă rulantă în comisiile de specialitate. Miniștrii propuși în Guvernul Tudose au trecut primul test în Parlament

29 iunie 2017, 08:31

Audierile miniștrilor propuși să facă parte din echipa lui Mihai Tudose au început la ora 08:00. Fiecare a avut la dispoziție câte 30 de minute ca să-i convingă pe parlamentarii din comisiile de specialitate că merită să facă parte din noul guvern. Avizele au venit pe banda rulantă.

 

ORA 15:00 Premierul desemnat Mihai Tudose și cabinetul său merg în Parlament să își prezinte programul de guvernare și să primească votul de învestitură.

„Cabinetul Mihai Tudose, la votul de învestitură în Parlament”

ORA 14:30 Tudorel Toader a primit aviz favorabil pentru Ministerul Justiției. Și Gabriel Petrea a trecut de audierile din comisii cu aviz favorabil pentru funcția de ministru al Consultării Publice. Avize pozitive și pentru Ionuț Mișa – viitorul ministru al Finanțelor și Viorel Ilie pentru funcția de ministru pentru Relația cu Parlamentul.

ORA 14:00 Lia Olguța Vasilescu a primit aviz favorabil în comisia de specialitate pentru Ministerul Muncii.

Audierile sunt aproape de final. Au existat critici din partea opoziției – ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a fost criticată de o senatoare de la PNL pentru mai multe programe pe care le are în subordine, a transmis corespondentul TVR Andreea Dumitrescu, pentru Telejurnal.

Liviu Dragnea este în biroul său alături de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Au început să vină și miniștrii care au trecut de audieri. Liderul PSD i-a convocat înainte de votul în plen de la ora 15:00.

ORA 13:00 Sevil Shhaideh a primit aviz favorabil pentru Ministerul Dezvoltării Regionale. Ea va ocupa și funcția de vicepremier în Cabinetul Tudose. Florian Bodog – Ministerul Sănătății și Petre Daea – Ministerul Agriculturii, avize pozitive.

De asemenea, au trecut de comisii cu avize favorabile: Marius Alexandru Dunca — pentru funcția de ministru al Tineretului și Sportului, Doina Pană – pentru funcția de ministru al Apelor și Pădurilor, Lucian Georgescu — pentru funcția de ministru al Cercetării, Lucian Romașcanu — pentru funcția de ministru al Culturii, Grațiela Gavrilescu – pentru funcția de ministru al Mediului.

ORA 12:00 Avize favorabile în comisiile parlamentare și pentru Liviu Pop, propus ministru al Educației și Lucian Șova – ministru al Comunicațiilor.

ORA 11:30 Carmen Dan a primit aviz pozitiv în comisia de specialitate pentru a-și continua activitatea la Ministerul Afacerilor Interne. Aviz pozitiv și pentru Adrian Țuțuianu pentru portofoliul de la Apărare.

ORA 11:00 Au primit aviz favorabil și Răzvan Cuc – Ministerul Transporturilor și Teodor Meleșcanu – Ministerul Afacerilor Externe.

ORA 10:35 Traian Băsescu a anunțat că membrii PMP se retrag de la audierile din comisiile de specialitate și că nu vor participa la votul din plen, programat să înceapă la ora 15:00.

ORA 10:30 Andreea Păstârnac – ministru pentru Românii de Pretutindeni, aviz favorabil în comisia de specialitate.

ORA 10:00 Și ministrul desemnat pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, a primit aviz pozitiv. La fel și Mircea Titus Dobre – Ministerul Turismului a primit aviz favorabil.

ORA 09:00 Aviz pozitiv pentru Victor Negrescu, propus ministru pentru Afaceri Europene. Și Toma Petcu – Ministerul Energiei a ieșit de la audierile din comisii cu aviz favorabil.

ORA 08:00 Au început audierile în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Primii miniștrii propuși care au primit aviz pozitiv sunt Mihai Fifor – Ministerul Economiei și Rovana Plumb – Ministerul Fondurilor Europene.

Vot de învestitură fără emoții

Premierul desemnat Mihai Tudose și cabinetul său merg azi în Parlament să își prezinte programul și să primească votul de învestitură. Coaliția merge la vot fără emoții, pentru că și UDMR și-a anunțat susținerea.

Președintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a declarat miercuri, după întâlnirea avută cu reprezentanții UDMR, că nu crede că există riscul ca noul Guvern să nu fie votat de o majoritate parlamentară, precizând că vor fi voturi „în plus față de cele de la moțiune”.

Dacă nu apar surprize în comisii, vom vota învestirea guvernului, chiar dacă nu vom fi de acord cu toate măsurile pe care le va lua în perioada următoare. Este declarația președintelui UDMR, Kelemen Hunor, care a precizat că la audieri parlamentarii maghiari vor avea liber să avizeze sau nu membrii guvernului, în funcție de prestația acestora. UDMR consideră că, în momentul de față, coaliția PSD-ALDE este singura cu care poate să aibă un dialog, însă nu exclude colaborări cu opoziția în viitor.

Seara, premierul și miniștrii vor depune jurământul la Cotroceni, în fața președintelui Klaus Iohannis.

Structura Guvernului Tudose

Lista de miniștri și structura Guvernului au fost votate, miercuri, în Comitetul Executiv al PSD. Noul cabinet va cuprinde trei vicepremieri, din care unul fără portofoliu. Sunt 12 nume noi în Cabinetul Mihai Tudose, însă majoritatea miniștrilor din Guvernul Grindeanu își păstrează portofoliile și în viitorul Guvern.

Nume noi în Cabinetul Mihai Tudose:

  1. Marcel Ciolacu – vicepremier, fără portofoliu
  2. Ministerul Finanțelor – Ionuț Mișa
  3. Ministerul Economiei – Mihai Fifor
  4. Ministerul Culturii – Lucian Romașcanu
  5. Ministerul pentru Afaceri Europene – Victor Negrescu
  6. Ministerul Apărării Naționale – Adrian Țuțuianu
  7. Ministerul  Comunicațiilor – Lucian Șova
  8. Ministerul Educației – Liviu Pop
  9. Ministerul pentru IMM-uri – Ilan Laufer
  10. Ministerul Apelor și Pădurilor – Doina Pană
  11. Ministerul Cercetării și Inovării – Lucian Georgescu
  12. Ministrul delegat pentru Dialog Social – Gabi Petrea.

Își păstrează portofoliile:

  1. Sevil Shhaideh – vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale
  2. Grațiela Gavrilescu – vicepremier și ministru al Mediului
  3. Tudorel Toader la Ministerul Justiției
  4. Carmen Dan la Ministerul Afacerilor Interne
  5. Lia Olguța Vasilescu la Ministerul Muncii
  6. Rovana Plumb – ministrul Fondurilor Europene
  7. Toma Petcu la Ministerul Energiei
  8. Răzvan Cuc rămâne la Tranporturi
  9. Florian Bodog – la Sănătate
  10. Petre Daea – Ministerul Agriculturii
  11. Mircea Titus Dobre – la Turism
  12. Teodor Meleșcanu – ministrul Afacerilor Externe
  13. Marius Alexandru Dunca – la Ministrul Tineretului și Sportului
  14. Andreea Păstârnac – ministru pentru Românii de Pretutindeni
  15. Viorel Ilie – ministru pentru Relaţia cu Parlamentul.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite