VIDEO Avionul fantomă din Lituania, descoperit în Bulgaria, sub o prelată. Primele imagini din Tărgoviște cu avionul. În continuare, nu sunt informații despre persoanele care erau la bord

Un avion înmatriculat în Lituania, care decolase fără plan de zbor şi a cărui poziţie pe radar nu putea fi identificată, a alarmat forţe aeriene şi autorităţi din mai multe ţări, după ce a survolat spaţiul aerian al acestora.

09 Iunie 2022, 17:11 (actualizat 09 Iunie 2022, 20:37) Știrile TVR |

UPDATE: Au apărut primele imagini cu avionul de mici dimensiuni care a ajuns în Bulgaria, după ce a survolat spațiul aerian al Ungariei, României și Serbiei. Ministerul Apărării de la Sofia a anunțat că avionul a pătruns în spațiul aerian al Bulgariei la 19.09 ora României. În continuare, nu există informații despre persoanele care au fost bordul avionului.

CITIȚI ȘI: EXCLUSIV Piloţii americani protejează România. Mr. "Spicoli" Flint: Patrulăm deasupra nordului şi estului României ca să fim văzuţi, pentru a le da siguranţă aliaţilor

 

Aeronava a aterizat pe aeroportul din Tărgoviște, în apropiere de orășelul Buhovți, potrivit novinite.com. Aeroportul este civil, dar nu a mai fost folosit de zeci de ani. O imagine cu aeroportul găsiți în galeria foto.

---

Avionul de mici dimensiuni a zburat inclusiv peste România, unde a fost interceptat de către două avioane F-16 ale americanilor, iar mai apoi de către două aeronave de acelasi tip ale Forţelor Aeriene române. Până la urmă, avionul a aterizat în Bulgaria, a fost găsit ascuns sub o prelată, iar acum bulgarii anchetează totul.

Au fost momente de panică în Drobeta-Turnu Severin aseară: două avioane de vânătoare au apărut dintr-o dată deasupra orașului, la mică înălțime. Urmăreau un alt avion de mici dimensiuni. Apoi, au apărut primele imagini și informații despre un avion neidentificat care a intrat în spațiul aerian al României.

Rep: V-a speriat zgomotul acela?

Localnic: Mamăă, foarte jos, foarte jos, mergea ce mergea,  ambala, zgomotul a fost într-adevar înfiorător. Ei, dar cum să nu ne termem, ne-am temut foarte tare.

Pe urmele avionului suspect au ponit imediat două aeronave F-16 americane, aflate în misiune în țara noastră.

Potrivit Ministerului Apărării, avionul suspect, de tip bimotor, avea două persoane la bord şi decolase din Ungaria, din apropiere de  Debrețin, în jurul orei 17.30. Fără un plan de zbor aprobat. În Ungaria a fost interceptat rapid de două avioane militare şi însoţit chiar până la Oradea, unde F-16 urile  americanilor, aflate în misiune de patrulare, au preluat interceptarea. La aproximativ jumătate de oră de la intrarea în spaţiul aerian românesc, interceptarea aparatului neidentificat a fost preluată de alte două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române. Avionul-fantomă zbura la joasă înălţime şi nu a dat semne că va ateriza. A trecut, însă, în Serbia, apoi în Bulgaria.
Sunt reguli internaţionale clare pentru astfel de situaţii: atunci când o aeronavă nu răspunde la semnalele radio transmise de turnul de control şi nu poate fi identificată poziţia sa pe radar, trebuie interceptat de avioane de vânătoare. O astfel de situaţie a fost şi acum, iar alerta a fost în mai multe ţări.
Gen. (r) Ştefan Dănilă, pilot MiG-21, fost şef al SMAP: „Avioanele de vânătoare interceptează avionul-țintă, se apropie de el și încearcă să ia legătură cu pilotul.  Dacă este posibilă apropierea la vedere,  atunci se încerca o apropiere de aeronavă și transmiterea prin semne, de către pilotul avionului interceptor, către pilotul avionului interceptat, să ia legătura prin radio. Sunt semne specifice, îi arată urechea, ca să ia legătura radio, sau să coboare către un aerodrom pe care îl indică aeronava interceptoare”. Aeronava suspectă nu a avut însă comportament ostil sau periculos, spun oficialii români.
Vasile Dîncu, ministrul Apărării: „Suntem în corespondență cu autoritățile, să vedem de unde venea avionul, securitatea aeriană a fost ok. Nu știm care a fost mobilul călătoriei acelui bimotor în trei țări, nu a fost un avion de vânătoare.”

Gen. (r) Ştefan Dănilă, pilot MiG-21, fost şef al SMAP:Atâta timp cât aeronava respectivă este o aeronavă civilă și nu sunt intenții de ostilitate, atâta timp cât nu este un avion care să fie susceptibil a fi un avion renegat, atunci nu se poate interveni violent împotriva lui. ”

Aeronava a aterizat, până la urmă, în Bulgaria. Ministrul de Interne bulgar susține că aeronava de mici dimensiuni ar fi realimentat în apropiere de Vidin,  iar mai apoi a aterizat între localitățile bulgare Tărgoviște şi Șumen, pe un teren privat.
Dragomir Zakov, ministrul bulgar al Apărării: „A fost identificat imediat în spațiul aerian bulgar. Nu a fost nevoie să trimitem avioanele de vânătoare, îi urmăream mişcările. Desigur că forţele aeriene au fost în alertă, dar în nici un moment acel avion nu a fost o ameninţare pentru infrastructura civilă sau militară din Bulgaria. Zbura la altitudine mică, la o viteză mică, care oricum ar fi fost dificil de interceptat de avioanele de vânătoare”.
Boiko Rashkov, ministrul bulgar al Internelor: „Avionul a fost descoperit în cursul nopţii trecute,  era acoperit, iar motorul era cald încă”. Potrivit autorităţilor bulgare, avionul ar fi decolat iniţial din Lituania, iar întreaga situaţie este acum anchetată.
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 29°C
IASI 30°C 28°C
CLUJ 29°C 27°C
CONSTANTA 27°C 27°C
CRAIOVA 25°C 29°C
BRASOV 26°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI