Avion polonez, interceptat de Rusia deasupra Mării Negre. Guvernul din Polonia consideră evenimentul o diversiune. NATO ridică nivelul de alertă al unităţilor aeriene

Drapel Polonia
Drapel Polonia
8 mai 2023, 13:45

ACTUALIZARE „Detaşamentele de poliţie aeriană ale NATO au fost plasate în alertă sporită ca răspuns faţă de manevrele periculoase efectuate de un avion militar rus în apropierea unui avion polonez al Frontex deasupra Mării Negre, aproape de România”, a declarat oficialul NATO, care s-a exprimat cu condiţia anonimatului.

Acelaşi oficial a mai spus că NATO „rămâne vigilentă” şi a cerut ca alte întrebări pe acest subiect să fie adresate autorităţilor poloneze.

Poliţiştii de frontieră polonezi au declarat că avionul de vânătoare rus a zburat „chiar prin faţa aeronavei” poloneze, intersectând traiectoria acesteia la o distanţă estimată la „aproximativ 5 metri” şi provocând în acest mod turbulenţe semnificative, astfel că piloţii au pierdut pentru scurt timp controlul avionului, care în cele din urmă a aterizat în siguranţă în România.

––––––––––

Moscova încearcă să distragă atenţia de la eşecurile armatei sale în războiul Kremlinului din Ucraina şi încearcă să impresioneze populaţia rusă cu astfel de incidente, a declarat luni pe postul public TVP purtătorul de cuvânt al guvernului polonez Piotr Muller.

Grănicerii polonezi au afirmat vineri că un avion de luptă rus a interceptat un avion polonez care efectua un zbor de patrulare pentru agenţia UE de protecţie a frontierelor Frontex deasupra Mării Negre.

Aeronava rusă Su-35 a desfăşurat „manevre agresive şi periculoase”, potrivit gărzilor de frontieră poloneze.

Echipajul avionului polonez a pierdut temporar controlul aparatului, care a pierdut altitudine din cauza turbulenţelor create de avionul de luptă.

Incidentul s-a produs în spaţiul aerian internaţional, în zona de operaţiuni desemnată de România.

Pe fondul războiului Moscovei din Ucraina, aeronave ale UE, NATO, precum şi ruse s-au interceptat reciproc în mod repetat deasupra Mării Negre, generând câteva incidente periculoase.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

POLITICO: Iată de ce Ucraina se îndreaptă spre înfrângere