Avion neidentificat, în spațiul aerian românesc. Ministrul Vasile Dîncu: A fost un incident "mai degrabă ciudat”; ”securitatea aeriană a fost perfectă”

O aeronavă de mici dimensiuni, la bordul căreia se aflau două persoane, a survolat aseară la joasă înălțime spațiul aerian al României, Ungariei, Serbiei și Bulgariei. Avionul a decolat din Ungaria, fără un plan de zbor aprobat și fără a avea pornite mijloacele electronice de identificare. Aeronava civilă a aterizat în Bulgaria.

09 Iunie 2022, 12:14 (actualizat 09 Iunie 2022, 14:21) Știrile TVR |

ACTUALIZARE Aeronava civilă a aterizat în Bulgaria. Autoritățile bulgare au confirmat faptul că au identificat aparatul de zbor.

Aparatul de zbor a decolat din Ungaria. La scurt timp, a fost interceptat de două avioane de vânătoare ale forțelor aeriene ungare. Avionul a ajuns a intrat în spațiul aerian al României, în zona Oradea, unde a mai fost urmărit pentru scurt timp de avioanele ungare. Apoi misiunea de interceptare a fost preluată de două avioane F16 ale americanilor, care se aflau într-o misiune de patrulare deasupra României.

36 de minute mai târziu, avioanele americanilor s-au întors la bază, iar misiunea de interceptare a fost preluată de piloții români cu două avioane F16.

Până în acest moment, niciuna dintre celelalte trei țări survolate de aparatul de mici dimensiuni nu au comunicat nimic în legătură cu acest incident. Cert este că afost alarmă, aeronava a fost supravegheată și interceptată. În niciun moment, pilotul nu a comunicat cu piloții care l-au interceptat. Protocoalele internaționale prevăd faptul că, în astfel de situații, se încearcă stabilirea unei legături prin radio, iar apoi, dacă pilotul nu răspunde, se emit semne vizuale pentru a comunica cu pilotul aeronavei interceptate.

Doar Ministerul Apărării din România a reacționat în urma acestui incident.

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat joi, la Alba Iulia, că survolarea, miercuri seara, a spaţiului aerian al Ungariei, României şi Bulgariei de către o aeronavă bimotor reprezintă un incident "mai degrabă ciudat", o "lebădă neagră", susţinând că nu este "niciun motiv de îngrijorare" şi că nu a fost ceva care să pericliteze siguranţa naţională.

"Este un incident rar (...) este un incident mai degrabă ciudat, ca să spun aşa. Nu ştim încă mobilul acelei călătorii ciudate a unui bimotor prin spaţiul aerian din trei ţări, dar o să vedem, o să studiem cu siguranţă. O 'lebădă neagră'", a declarat ministrul Apărării Naţionale, prezent joi la Colegiul Naţional Militar "Mihai Viteazul" Alba Iulia.

Vasile Dîncu a spus că nu deţine alte informaţii faţă de cele prezentate în comunicatul dat miercuri publicităţii de către ministerul de resort şi că sunt aşteptate date în plus de la autorităţile din ţara vecină.

"Comunicatul nostru a fost exact la nivelul informaţiilor pe care le avem în acest moment. Sigur că aşteptăm din partea autorităţilor de unde a aterizat avionul să vedem date în plus. Deocamdată, nu avem date, dar suntem în corespondenţă cu autorităţile din ţara vecină pentru a vedea ce se întâmplă", le-a răspuns Dîncu jurnaliştilor care l-au întrebat despre acest subiect.

Vasile Dîncu a susţinut că "securitatea aeriană a fost perfectă", pentru că aeronava a fost întâmpinată de avioane.

"Nu era ceva care să pericliteze siguranţa naţională, era un bimotor care nu cred că ... Noi am acţionat perfect conform regulamentelor, conform legii, deci ne-am făcut datoria. Securitatea aeriană este OK (...). Nu este un motiv de îngrijorare pentru noi acest incident", a spus ministrul.

Întrebat dacă a discutat cu omologii săi din Ungaria şi Bulgaria, Vasile Dîncu a menţionat că încă nu a făcut acest lucru, pentru că "nu a fost un avion de vânătoare sau aşa ceva".

"O să discutăm, cu siguranţă, în momentul în care vom avea mai multe date despre asta. În momentul acesta, fiecare dintre cele trei ţări care sunt implicate, să spunem în acest fapt divers, au acţionat conform legii şi după aceea o să discutăm cu siguranţă, să vedem, să facem un raport comun, probabil, asupra acestui incident", a adăugat ministrul Apărării.

În ceea ce priveşte reacţia unei părţi a opiniei publice care a criticat sau ironizat modul în care autorităţile au procedat, Vasile Dîncu a explicat că s-a procedat corect, conform regulamentelor militare.

"În rest, opinia publică este liberă, pentru că noi deschidem site-urile noastre să fie libere, conturile de facebook să comenteze oamenii, este o dovadă de deschidere şi ne bucurăm de reacţii, chiar dacă ele sunt ironice. Este problema oamenilor asta. Sigur că majoritatea oamenilor nu au educaţie militară şi înţeleg acest lucru, nu am nicio problemă
", a conchis ministrul.

O aeronavă bimotor de mici dimensiuni, tip Beechcraft, la bordul căreia se aflau două persoane, a survolat, miercuri seară, la joasă înălţime, spaţiul aerian al Ungariei, României, Serbiei şi Bulgariei, a informat Ministerul Apărării.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 4°C 3°C
CLUJ 6°C 7°C
CONSTANTA 6°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 6°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI