Istoria MIG-urilor mai consemnează un accident în România: un avion de acest tip s-a prăbuşit lângă aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanţa, în timp ce se întorcea dintr-o misiune. Pilotul a scăpat cu viaţă, după ce a reuşit să se catapulteze. Locotenent comandorul Adrian Stancu a fost preluat de un elicopter SMURD şi adus la Spitalul Militar din Bucureşti. Este al 20-lea MIG prăbuşit din 1994 până în prezent.
La ora 11 şi 14 minute, un apel la 112 anunţă că un avion Mig 21 Lancer s-a prăbuşit la 8 km de aeroportul Mihail Kogălniceanu, în zona localităţii Nazarcea din Constanţa.
Pilotul, locotenent-comandorul Adrian Stancu, a reuşit să se catapulteze, dar a fost grav rănit.
A fost stabilizat la locul accidentului şi transportat apoi, cu un elicoter SMURD, la spitalul judeţean din Constanţa. Medicii i-au făcut mai multe investigaţii. Au decis că pilotul trebuie transferat de urgenţă la Spitalul Militar din Bucureşti.
Pilotul executa o misiune de antrenament în cadrul unui exerciţiu comun cu forţele militare bulgare. După aproximativ o oră şi un sfert de zbor, la aterizare, pilotul a anunţat probleme tehnice la motor. Prima ipoteza luată în calcul este impactul aeronavei cu o pasăre.
La 7 ore după accident, epava avionului a fost ridicată de o macara a americanilor.
Avionul MIG 21 Lancer se află în dotarea Bazei 86 Aeriane din Feteşti. Primele aeronave MIG 21 au intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române în anii '60. Ele au fost modernizate pentru a asigura interoperabilitatea cu NATO.
- până în acest moment a fost evaluat complet de o echipă multidisciplinară. S-a făcut un CT și RMN.
-este un pacient cu politraumatism prin catapultare. Cele mai importante sunt leziunile de coloană vertebrală. Are o fractură-tasare de corp vertebral T4 și L1. Cea mai importantă afecțiune este tasarea corpului vertebral L1 care este o tasare cu deplasare de fragmente osoase care determină parapareză. Pacientul nu-și poate mișca picioarele în acest moment. Are o contuzie minoră toracică și o pleurezie minimă bilaterală. O contuzie craniană minoră și o fractură de calcaneu. Pacientul va fi internat pe secția de neurochirurgie. Până mâine dimineață va fi la ATI. La ora 11.00 e programată intervenția chirurgicală. S-a apreciat că e mult mai bine să se stabilizeze până mâine, pentru că acum are un hematom local și are un risc de sângerare care oricum apare la o intervenție pe coloană. Considerăm că stabilizându-l până mâine dimineață atunci oricum vom diminua acest risc. Suntem pregătiți cu sânge, pentru că sigur va avea nevoie de o cantitate mare de sânge. Se vor folosi materiale speciale din titan, care permit o sinteză locală, astfel încât, noi apreciem că, dacă lucrurile merg bine, în câteva zile pacientul s-ar putea mobiliza și ar putea începe recuperarea.
-riscul de a rămâne paralizat e destul de mare, declară doctorii. În primul rând vor fi îndepărtate fragmentele osoase, după care se va face fixarea coloanei cu aceste șuruburi și tijă. Este o intervenție foarte dificilă, dar noi suntem pregătiți pentru asta. E nevoie de logistică, șuruburi din titan, tijă.
ORA 19.00 Pilotul rănit va fi operat la Spitalul Militar Central, a transmis Diana Brâncuș. Are leziuni la coloana vertebrală. Este conștient și cooperant.
ORA 17.24 Procurorii de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București au deschis luni un dosar penal în legătură cu prăbușirea avionului MIG 21 Lancer în apropierea Aeroportului Mihail Kogălniceanu, transmite Agerpres.
ORA 17.00 Locotenent comandorul Adrian Stancu a ajuns la Spitalul Militar București, a transmis Diana Brâncuș.
Adelin Petrișor se află lângă un avion MIG 21 și explică ce s-a întâmplat: la aterizare, pilotul a raportat că a luat păsări la motor, că s-a blocat motorul și trebuie să se catapulteze. Practic, avionul a lovit un stol de păsări, păsările au intrat în motor și l-au blocat. Pilotul era în faza finală a aterizării, era la 9 km de aeroportul Mihail Kogălniceanu. În momentul în care pierzi motorul, practic pierzi controlul avionului.
Incidentul a avut loc în jurul prânzului. Avionul MIG 21 Lancer s-a prăbușit în timpul manevrelor de aterizare, în apropiere de aeroportul de la Mihail Kogălniceanu, în zona localității Nazarcea din Constanța. Pilotul s-a catapultat, dar este grav rănit.
Aeronava a explodat la impactul cu solul.
Avionul decolase în jurul orei 10.00 de pe baza aeriană din Mihail Kogălniceanu pentru a executa o misiune de antrenament în cadrul exercițiului ”Thracian Eagle 2017”, care se desfășoară împreună cu forțele aeriene bulgare.
MIG-ul se afla la 8 kilometri de Aeroportul International Mihail Kogălniceanu, în zona localității Nazarcea.
La ora 11:14 la Aeroportul International Mihail Kogălniceanu a fost declanșat planul de urgență.
Echipaje SMURD ale ISU Dobrogea au ajuns la locul prăbușirii aeronavei. O echipă de medici a preluat deja pilotul, care s-a catapultat.
Specialiștii militari analizează epava aparatului.
MiG-21 este un avion de vânătoare din generația a treia, inițial construit de către Biroul Mikoian și Gurevici din Uniunea Sovietică, conform Wikipedia.com.
Primul avion cu aripă delta (numit Ye-4, scrisă și E-4) zboară în 14 iunie 1956, iar producția MiG-21 și intrarea în serviciu au loc în 1959. Peste 10.000 de aparate MiG-21 au fost construite în fosta URSS precum și, sub licență, în Cehoslovacia, India și China.
Potrivit unui comunicat MApN, pilotul este locotenent-comandorul Adrian Stancu.
Acesta s-a catapultat în jurul orei 11.15, în apropiere de aeroportul Mihail Kogălniceanu, în zona localității Nazarcea, județul Constanța, în timpul executării manevrelor de aterizare.
Pilotul este conștient și se află în stare stabilă. El a fost recuperat, i s-a acordat primul ajutor la fața locului și a fost transportat pe cale aeriană la Spitalul Județean Constanța, se arată în comunicatul MApN.
Ministerul Apărării mai anunță că: Aeronava, care se afla în dotarea Bazei 86 Aeriană ”Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești, decolase în jurul orei 10.00 de pe baza aeriană din Mihail Kogălniceanu pentru a executa o misiune de antrenament în cadrul exercițiului ”Thracian Eagle 2017”, care se desfășoară împreună cu forțele aeriene bulgare. După executarea misiunii, la întoarcerea către Mihail Kogălniceanu, pe timpul executării manevrelor de aterizare, pilotul a raportat o defecțiune majoră la motor, cu deteriorarea parametrilor de funcționare ai acestuia. Conform procedurilor, pilotul s-a catapultat, aeronava prăbușindu-se în zona menționată, în afara ariilor locuite. Cazul este cercetat de Parchetul Militar, conform procedurilor legale, iar circumstanțele accidentului vor fi investigate de o comisie numită de șeful Statului Major al Forțelor Aeriene.