Avion forțat să aterizeze la Minsk pentru arestarea unui jurnalist contestatar al regimului Lukașenko

23 mai 2021, 20:36

Aeronava plecase din Atena și se îndrepta spre Vilnius, capitala Lituaniei.

În spațiul aerian belarus a fost anunțată prezența unei bombe la bord, echipajul a solicitat aterizarea de urgență.

Dar motivul a fost, de fapt, reținerea unui celebru jurnalist contestatar al regimului, pe numele căruia există un mandat de arestare pentru activități teroriste.

Avionul a aterizat în cele din urmă la Vilnius, după ce a fost deturnat în Belarus timp de şapte ore.

Mai multe țări, printre care Lituania, Polonia, Grecia, Franța și Germania, au protestat deja oficial față de modalitatea aleasă pentru operarea arestării.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reacționat pe Twitter: Este un incident grav şi periculos, care necesită o anchetă internaţională. Belarusul trebuie să garanteze întoarcerea în securitate a echipajului şi a tuturor pasagerilor” la Vilnius, destinaţia iniţială a zborului.

Aterizarea forţată a avionului trebuie să aibă consecinţe, a transmis, duminică, Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi, după ce Lituania a cerut statelor membre ale UE să recomande ca avioanele să evite spaţiul aerian al Belarusului, potrivit Reuters.

Şefii de stat şi de guvern din ţările membre ale Uniunii Europene, care se vor reuni luni şi marţi la Bruxelles, vor discuta despre „posibile sancţiuni” ale blocului comunitar împotriva Belarus.

La bord nu au fost români

MAE a depus eforturi susţinute, încă de la producerea incidentului, prin misiunile diplomatice de la Minsk, Atena şi Vilnius pentru a determina dacă în avion se aflau şi cetăţeni români.

Autorităţile lituaniene au confirmat pentru Ambasadorul român la Vilnius, după debarcarea tuturor pasagerilor, că la bordul aeronavei nu s-a aflat niciun cetăţean român.

MAE precizează, într-un comunicat, că nu a fost primită, pe parcursul evoluţiei acestei situaţii, nicio solicitare de asistenţă consulară din partea vreunui cetăţean român.

Ministerul Afacerilor Externe consideră incidentul ca fiind unul deosebit de grav și susţine necesitatea demarării de urgenţă a unei investigaţii internaţionale independente care să determine circumstanţele exacte în care acest incident grav s-a produs.

”Toate aceste elemente de mai sus vor fi comunicate mâine ambasadorului belarus la Bucureşti, care va fi convocat la MAE din dispoziţia ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu”, precizează MAE.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite