Avion deturnat la Minsk: Mărturii ale pasagerilor despre arestarea jurnalistului Roman Protasevici. Ryanair: Agenţi de securitate belaruşi se aflau la bord

Avion forțat să aterizeze la Minsk
Avion forțat să aterizeze la Minsk
24 mai 2021, 09:43

Un singur pasager aflat la bordul Boeingului 737 a reacţionat imediat ridicându-se pentru a scoate din spaţiul de depozitare de deasupra un laptop din bagajul de mână pe care l-a dat, împreună cu un telefon mobil, însoţitoarei sale.

Jurnalistul disident belarus Roman Protasevici, căutat în propria ţară pentru rolul jucat în difuzarea uriaşelor proteste ale opoziţiei desfăşurate la Minsk anul trecut, nu a avut prea mult timp la dispoziţie. Minsk se află la mai puţin de 200 de kilometri de Vilnius, de aceea deturnarea avionului a durat câteva minute.

„Când s-a anunţat că vor ateriza la Minsk, Roman s-a ridicat, a deschis compartimentul pentru bagaje, a scos bagaje şi a încercat să împartă lucruri”, a spus un pasagerul lituanian, care s-a identificat doar cu numele Mantas.

„Cred că a greşit. Erau o mulţime de oameni, astfel încât el să-mi poată da lucrurile mie sau altor pasageri şi nu iubitei sale care cred că a fost de asemenea arestată”, a declarat Mantas, epuizat după călătoria începută la Atena cu o escala forţată de aproape şapte ore la Minsk, ajuns în cele din urmă duminică seara la Vilnius.

În apropierea avionului – deşi nu era vizibil pentru Mantas – se afla un avion de vânătoare MiG-29 din epoca sovietică, la ordinul preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, cu scopul de forţa avionul să se îndrepte spre Minsk.

Un alt pasager epuizat, care a vorbit cu reporterii fără a-şi dezvălui numele, a spus că Protasevici arăta „super speriat”.

„L-am privit direct în ochi şi era foarte trist”, a declarat aceasta.

Autorităţile din Belarus au deturnat avionul de linie al companiei Ryanair ce traversa spaţiul său aerian invocând suspiciuni privind o alertă cu bombă, care s-a dovedit falsă.

Protasevici, jurnalistul de 26 de ani, a fost imediat separat de restul pasagerilor la sosirea la Minsk, iar verificarea bagajelor la care au fost folosiţi câini nu a dus la nicio descoperire.

„Am văzut că Roman a fost oprit din cauza unor lucruri din bagaje”, a spus Mantas, adăugând că şi celorlalţi pasageri le-au fost verificate bagajele şi au fost duşi cu autobuzul la un terminal unde au petrecut câteva ore în aşteptarea reîmbarcării pentru continuarea călătoriei la Vilnius.

„Am văzut de la fereastră că Roman stă singur şi un poliţist cu câine încerca să găsească ceva (în bagaj)”.

Un alt pasager, care nu şi-a dezvăluit numele, a declarat presei lituaniene că Protasevici s-a identificat la sosirea oficialilor de securitate din Belarus.”Am văzut cum i-a fost luat paşaportul. Şi-a scos masca şi a spus:”Sunt cutare şi sunt motivul pentru care se întâmplă toate acestea”.

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a declarat duminică seara târziu, într-o conferinţă de presă, că nici însoţitoarea lui Protasevici nu s-a reîmbarcat pentru zborul de la Minsk la Vilnius al companiei Ryanair.

Agenţi ai serviciilor de securitate belaruse (KGB) se aflau în avionul Ryanair deturnat de autorităţile belaruse, care au arestat un opozant prezent la bord, a afirmat luni directorul companiei aeriene irlandeze, Michael O’Leary, informează AFP.

Le fel ca executivul irlandez, O’Leary a denunţat un act de „piraterie” susţinut de Belarus. „Se pare că intenţia autorităţilor (belaruse) era de a face să coboare din avion un jurnalist şi persoana care călătorea cu el”, a explicat acesta la postul de radio irlandez Newstalk. „Credem că agenţi KGB au coborât de asemenea pe aeroport”, a adăugat el, evocând un incident „foarte îngrozitor” pentru pasageri şi echipaj. „Cred că este pentru prima dată când se întâmplă aşa ceva unei companii aeriene europene”, a mai spus O’Leary.

„Aceasta este cu adevărat piraterie aeriană, aprobată de stat”, a declarat şeful diplomaţiei irlandeze, Simon Coveney, la radio-televiziunea publică irlandeză RTE. „Aceasta era o companie aeriană irlandeză, un avion înregistrat în Polonia, plin de cetăţeni ai UE, care călătoreau între două capitale ale UE”, a continuat el. „Nu putem permite ca astfel de incidente să aibă loc (doar) prin avertismente şi comunicate de presă ferme” ca răspuns, a mai subliniat Coveney, cerând „sancţiuni”.

Reuniţi în summit la Bruxelles, şefii de stat sau de guvern din UE urmează să examineze luni seara noi sancţiuni împotriva regimului autoritar de la Minsk, ca reacţie la această deturnare. Circa o sută de responsabili belaruşi, printre care preşedintele Aleksandr Lukaşenko, sunt deja vizaţi de sancţiuni europene din cauza atingerilor aduse drepturilor omului în această fostă republică sovietică.

Lituania şi Letonia au îndemnat ca zborurile internaţionale să nu mai treacă prin spaţiul aerian belarus.

Lidera opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia a cerut la RTE „declanşarea imediată a unei anchete internaţionale”. Potrivit Svetlanei Tihanovskaia, „escaladarea violenţei în Belarus este rezultatul impunităţii” şi prin urmare „trebuie să se pună mai multă presiune asupra regimului” de la Minsk.

„Este nevoie de fapte, nu de cuvinte. Simple cuvinte de condamnare nu sunt suficiente”, a insistat Franak Viacorka, jurnalist şi prieten al lui Roman Protasevici, la BBC. El a mărturisit că acesta din urmă i-a împărtăşit îngrijorările sale înainte de a pleca spre aeroportul din Atena, declarându-se urmărit.

„Nici nu vreau să-mi imaginez ce i se întâmplă în acest moment”, a adăugat el. „Iubita lui a fost arestată împreună cu el. Ea este cetăţean rus (…). Ei se vor răzbuna, îi vor pedepsi pe amândoi”, a spus Viacorka.

La rândul său, Regatul Unit, care nu mai este membru al UE, „se coordonează cu aliaţii săi” în această problemă, a declarat la BBC secretarul de stat pentru companii, Anne-Marie Trevelyan. Duminică, şeful diplomaţiei britanice, Dominic Raab, a atenţionat cu „consecinţe grave” în urma deturnării avionului de linie.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite