Avioanele Greciei protejează Macedonia de Nord. Sprijin prin intermediul misiunilor de poliție aeriană

15 decembrie 2021, 22:10

Un avion radar al NATO aterizează pe aeroportul din Skopje. Cel mai nou aliat beneficiază acum de sprijin ca să-și protejeze spațiul aerian.

Pentru a marca acest moment, două avioane F16 ale Greciei au interceptat în mod simbolic un avion guvernamental al Macedoniei de Nord.

Gl. FERNANDO DE LA CRUZ CARAVACA, comandantul Centrului NATO de la Torrejon: „Acesta este doar un exemplu de coeziune în rândul aliaţilor din NATO. Cooperăm permanent, lucrăm împreună. Facem asta în Centrul de la Torrejon. Avem 17 naţiuni care lucrează împreună pentru a proteja spaţiul aliat din Insulele Canare şi până în Turcia.

Misiunile de poliție aeriană sunt foarte importante pentru orice țară. Avioanele de luptă pot să decoleze în cel mult 15 minute pentru a intercepta orice aparat suspect care a pierdut legătura cu controlorii de trafic.

RADMILA JANKOVSKA, ministrul Apărării din Macedonia de Nord: „NATO asigură securitatea cetăţenilor de 72 de ani. Din aceştia, 60 de ani, Alianţa a asigurat şi misiuni de poliţie aeriană. Faptul că am aderat de mai puţîn de 2 ani şi că de acum avem asigurate şi misiuni de poliţie aeriană că un plus la siguranţa cetăţenilor noştri e un lucru foarte important pentru noi toţi şi nu putem să nu preţuim sprijinul NATO şi al Greciei.

După ce Rusia a anexat ilegal Crimeea, în primăvara anului 2014, și România a primit sprijin pentru întărirea misiunilor de poliție aeriană. În permanență, în baza Mihail Kogălniceanu sunt avioane de luptă ale aliaților care sprijină misiunile aparatelor Mig 21 Lancer și F16 ale Forțelor Aeriene Române.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Trei vești proaste despre vacanțele de anul acesta

Kogălniceanu devine cea mai mare bază NATO din Europa

Cum arată scenariul unei invazii a lui Vladimir Putin în Europa