Avioanele F16, în serviciul de luptă. Aparatele pot participa la misiuni de poliție aeriană sub comandă națională

13 martie 2019, 18:49

Aparatele F16 pot apăra acum spațiul aerian al Românei în misiuni coordonate de Forțele aeriene române. Timp de 2 ani instructorii au pregătit alți piloți, iar întreaga escadrilă a trecut printr-un  proces complex de evaluare. Piloții de F16 urmează să fie evaluați și de NATO pentru a putea desfășura astfel de misiuni și sub comanda aliată, ața cum fac în prezent piloții de Mig 21 Lancer.

Zilele acestea piloții escadrilei Warhawks s-au antrenat alături de colegii americani. Românii au alimentat în aer dintr-un avion special al Forțelor aeriene americane din Europa. Misiunile s-au desfășurat între 7000 și 10000 de metri. Autonomia unui aparat F16 este de apoximativ 3 ore, iar timpul de zbor crește cu încă două, după realimentarea în aer.

România a plătit 628 de milioane de euro pentru cele 12 aparate F16, pentru armament, piese de schimb și pentru pregătirea personalului. După ce câțiva piloți s-au antrenat timp de doi ani în Portugalia, primele avioane au venit în România în toamna lui 2016.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite