Alte două escadrile de F-16 ar putea fi operaționale în 2025. Principala problemă a Forțelor Aeriene este că trebuie să pregătească zeci de piloți într-un timp scurt

Cele două noi escadrile românești de F-16 ar putea fi operaționale, cel mai devreme, în 2025. Declarația îi aparține fostului șef al Armatei. Ștefan Dănilă susține că problema pe care o au acum Forţele Aeriene este că trebuie să pregătească într-un timp scurt câteva zeci de piloți de F-16. România a cumpărat din Norvegia 32 de aparate aflate în uz, pentru care va plăti aproape jumătate de miliard de euro.

 

22 Iulie 2022, 17:42 (actualizat 22 Iulie 2022, 19:40) Știrile TVR |

Avioanele care vor veni în curând din Norvegia au durata de viață de cel puțin 10 ani și pot intra aproape imediat la zbor. Aparatele vor trece pe la Aerostar Bacău pentru vopsirea cu schema românească și pentru aparatura de comunicații criptate.

Ștefan Dănilă, fost pilot de vânătoare, spune, însă, că marea problema o reprezintă resursă umană.

Potrivit fostului șef al Armatei, sunt necesare cam 18 luni pentru formarea unui pilot de F-16, iar pentru ca acesta să poată face poliție aeriană are nevoie de 240-250 de ore de zbor pe acest tip de avion.

Gl. (r) Ștefan Dănilă, fost Șef al Statului Major al Apărării: „Principala problemă este pregătirea personalului. Din punctul meu de vedere, 2024 este un termen prea optimist. Nu ar trebui să neglijăm procesul de selecție, care este destul de dificil, în condițiile în care resursele umane sunt destul de reduse. Eu aș merge pe ideea că, la sfârșitul anului 2025, am putea să avem piloți pregătiți să facă poliție aeriană în două locații: Câmpia Turzii și Fetești”.

Teoretic, pentru operarea celor 32 de aparate venite din Norvegia, România ar avea nevoie de încă 40 de piloți de F-16. La sfârșitul anului trecut, șeful Aviației Militare declara, pentru Știrile TVR, că aliații vor ajuta România, contra cost, bineînțeles, să pregătească piloții și tehnicienii.

Gl. Viorel Pană, seful Statului major al Fortelor Aeriene: „Cu aliatul american, în Staele Unite, vom continua să pregătim piloți, cel puțin patru pe an, și, bineînțeles, soluțiile de pregătire în Portugalia, nu în Norvegia, în timp ce soluțiile pentru pregătirea personalului tehnic sunt exclusiv românești și norvegiene.”

În prezent, România are, în Baza Aeriană 86 Fetești, o escadrilă de avioane F-16, cu 17 aparate cumpărate din Portugalia. Pentru operaționalizarea acesteia au fost necesari cinci ani.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 30°C
IASI 22°C 27°C
CLUJ 25°C 24°C
CONSTANTA 29°C 28°C
CRAIOVA 26°C 26°C
BRASOV 22°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI