Avioane de vânătoare ale Finlandei au participat la un antrenament cu partenerii NATO în spaţiul aerian al ţărilor baltice

Avioane de vânătoare ale Finlandei au participat la un antrenament cu partenerii NATO în spaţiul aerian al Letoniei, Lituaniei și Estoniei, ţări care nu au avioane de vânătoare. Piloţii au executat împreună misiuni de interceptare într-o zonă fierbinte pentru Alianţa Nord-Atlantică. Imaginile au fost filmate la sfârşitul lunii martie, când Finlanda nu era încă membru cu drepturi depline al NATO.

04 Aprilie 2023, 17:06 (actualizat 04 Aprilie 2023, 19:13) Știrile TVR |

Avioanele F18 ale Finlandei s-au antrenat cu încă 20 de aparate din mai multe țări NATO. La misiunile de interceptare au participat avioane F-15 americane, franceze Rafale, F-35 din Olanda și Eurofighter Typhoon britanice și germane. Aparatele au alimentat în aer de la un avion cisternă A400 M german.

Victor Strîmbeanu, fost pilot de vânătoare: "În context aliat, cu aliaţii de partea ei, Finlanda se poate dovedi un obstacol de netrecut. Lucrând cu ei, în calitate de parteneri, ne-am dat seama că au un nivel de interoperabilitate foarte ridicat şi acordă importanţă majoră securităţii."

Finlandezii s-au antrenat cu toți aliații care în luna martie au asigurat securitatea spațiul aerian baltic. Pentru că Letonia, Lituania și Estonia nu au avioane de vânătoare, țările NATO asigură prin rotație misiunile de poliție aeriană în zonă.

Cmdr. Scott Maccoll, comandant, contingentul Marii Britanii: "În timpul unei interceptări aeriene, primim ordine de la NATO, echipa de aici decolează, identifică avionul, care fie nu s-a identificat, fie nu respectă regulile, se apropie de el şi încearcă să-şi dea seama ce se întâmplă. Vor încerca să vorbească, să comunice, identifică problema şi trimit informaţii comandamentului, ca să poată lua o decizie."

Începând de luna aceasta, și Forțele Aeriene Române participă la protejarea spațiului baltic. Până în luna iulie, România va avea în Lituania 4 avioane F16 și 100 de militari.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 26°C 25°C
IASI 23°C 21°C
CLUJ 21°C 19°C
CONSTANTA 23°C 23°C
CRAIOVA 24°C 23°C
BRASOV 20°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI