Avioane de vânătoare ale Finlandei au participat la un antrenament cu partenerii NATO în spaţiul aerian al ţărilor baltice

4 aprilie 2023, 17:06

Avioanele F18 ale Finlandei s-au antrenat cu încă 20 de aparate din mai multe țări NATO. La misiunile de interceptare au participat avioane F-15 americane, franceze Rafale, F-35 din Olanda și Eurofighter Typhoon britanice și germane. Aparatele au alimentat în aer de la un avion cisternă A400 M german.

Victor Strîmbeanu, fost pilot de vânătoare: „În context aliat, cu aliaţii de partea ei, Finlanda se poate dovedi un obstacol de netrecut. Lucrând cu ei, în calitate de parteneri, ne-am dat seama că au un nivel de interoperabilitate foarte ridicat şi acordă importanţă majoră securităţii.”

Finlandezii s-au antrenat cu toți aliații care în luna martie au asigurat securitatea spațiul aerian baltic. Pentru că Letonia, Lituania și Estonia nu au avioane de vânătoare, țările NATO asigură prin rotație misiunile de poliție aeriană în zonă.

Cmdr. Scott Maccoll, comandant, contingentul Marii Britanii: „În timpul unei interceptări aeriene, primim ordine de la NATO, echipa de aici decolează, identifică avionul, care fie nu s-a identificat, fie nu respectă regulile, se apropie de el şi încearcă să-şi dea seama ce se întâmplă. Vor încerca să vorbească, să comunice, identifică problema şi trimit informaţii comandamentului, ca să poată lua o decizie.”

Începând de luna aceasta, și Forțele Aeriene Române participă la protejarea spațiului baltic. Până în luna iulie, România va avea în Lituania 4 avioane F16 și 100 de militari.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite