Avioane de ultimă generaţie ale Italiei au participat, în premieră, la un exerciţiu NATO în Estonia

Aparatele F-35 au fost coordonate din aer de un avion radar AWACS. Zona baltică e una dintre cele mai sensibile pentru Alianţă. Spaţiul aerian al Lituaniei, Letoniei şi Estoniei este apărat, prin rotaţie, de mai multe ţări din NATO, încă de acum 17 ani.

04 Iulie 2021, 21:20 Știrile TVR |

Avioanele F-35 italiene au zburat în formație cu aparate F-18 ale Finlandei și cu L-uri 39 ale Estoniei.

Timp de câteva zile, piloții au simulat interceptări în spațiul aerian baltic.

La exercițiu a luat parte și un avion radar al NATO.

Col. Janek Lehiste, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene estoniene: "Ramstein Alloy este un exerciţiu care a devenit antrenament de rutină. Se desfăşoară de 3 ori pe an încă din 2008, dar, încă o dată, este foarte important pentru că este vizibilă prezenţa aliaţilor şi este o dovadă că spaţiul nostru aerian este protejat şi aparat."

Pilot F-35, Forțele Aeriene Italiene: "F-35 este o nouă armă folosită de NATO, acum disponibilă Italiei şi altor aliaţi. Avionul este pentru prima dată folosit în zona baltică pentru proceduri QRA (reacţie rapidă)."

Pentru că Lituania, Letonia și Estonia nu au aviație de vânătoare, NATO apără spațiul aerian baltic încă din 2004. Mai mulți aliați trimit prin rotație avioane și oameni, care rămân în zonă câte 4 luni.

Și România a protejat spațiul aerian baltic în 2007. Atunci au fost trimiși în Lituania 70 de oameni și 4 aparate MIG 21 Lancer de la Baza aeriană 71 Câmpia Turzii.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 2°C 2°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 9°C 4°C
CRAIOVA 2°C 2°C
BRASOV 2°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI