Avioane americane păzesc spațiul aerian al Bulgariei. Comandant de escadrilă USAF: „Avem şi aparate pe care le folosim la antrenamentele cu aliaţii din România, Grecia, Canada şi Bulgaria”

30 octombrie 2020, 21:57

7 avioane F16 de la Baza Aviano au fost timp de o lună în baza Graf Ignatievo, de lângă Plovdiv.

Piloții americani au luat parte la misiuni reale de poliție aeriană, dar s-au și antrenat cu piloții bulgari de Mig 29.

Cpt. Jornad Tonev, pilot de MIG 29: „Principala noastră misiune aici, la Graf Ignatievo, este poliţia aeriană. Facem asta în această bază de prin 1951. Din 2004, o facem în cadrul NATO. Ca parte din Forţa de reacţie rapidă, sunt foarte mândru să apăr spaţiul nostru aerian şi, implicit, şi pe cel al aliaţilor. În viitorul apropiat, Forţele Aeriene Bulgare vor avea 8 avioane F-16 de ultimă generaţie, ceea ce va da generaţiei tinere de piloţi capabilităţi noi şi tactici mai eficiente.

Lt. col. Brian Lewis, comandant de escadrilă, USAF: „Avem aici avioane pentru misiunile de poliţie aeriană şi acestea primesc sarcini de la centrul NATO din Torrejon, dar avem şi aparate pe care le folosim la antrenamentele cu aliaţii din România, Grecia, Canada şi Bulgaria.

Bulgaria are în prezent 14 avioane Mig 29, dar, potrivit presei locale, doar câteva sunt în permanență apte pentru misiuni.

NATO a trimis aici avioane de sprijin încă din 2016. Primii au fost americanii, care au trimis aparate F15. În anul următor, italienii au adus în Bulgaria Eurofighter Typhoon.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă