Aviatorul american care a provocat o scurgere masivă de informații, acuzat de manipulare defectuoasă a secretelor. Ar putea fi condamnat la 60 de ani de închisoare

Pentagon Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii
Pentagon Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii
16 iunie 2023, 07:37

Joi, un mare tribunal federal l-a pus sub acuzare pe Jack Teixeira, un membru al Gărzii Naționale Aeriene din Massachusetts care a postat zeci de rapoarte secrete de informații și alte documente sensibile pe un server de socializare. Acestuia i s-au adus șase capete de acuzare pentru păstrarea și transmiterea de informații clasificate din domeniul apărării naționale.

Depunerea acuzațiilor penale la tribunalul federal din Boston împotriva aviatorului Teixeira, în vârstă de 21 de ani, are loc la aproximativ două luni după ce agenții FBI l-au arestat la domiciliul său din North Dighton, Massachusetts, și deschide calea unui proces care decurge din una dintre cele mai dăunătoare scurgeri de informații privind securitatea națională din istoria recentă. Dacă va fi găsit vinovat, el ar putea fi condamnat la 60 de ani de închisoare.

Dovezile prezentate în rechizitoriul de 10 pagini reprezintă o distilare a imensului tezaur de secrete pe care aviatorul Teixeira este acuzat că l-a extras din computerele unei unități de informații de la baza aeriană Cape Cod și că le-a împărtășit cu prietenii online pe care spera să-i impresioneze în grupurile de chat de pe Discord, o platformă de socializare populară printre gameri. Dar nu a fost imediat clar câte dintre incidentele descrise vag care stau la baza acuzațiilor au fost dezvăluite anterior și care dintre ele au fost făcute publice pentru prima dată.

Dezvăluirile aviatorului Teixeira – care a expus secrete ale Statelor Unite, ale aliaților și ale adversarilor săi – au scos la iveală fisuri între Statele Unite și aliați și au oferit Rusiei informații despre metodele de colectare a informațiilor, deoarece organizațiile de presă au divulgat o parte din materiale. Iar avocații Departamentului de Justiție au declarat că amploarea informațiilor pe care le-a scurs „depășește cu mult ceea ce a fost dezvăluit public”.

Procurorul general Merrick B. Garland l-a acuzat joi pe aviatorul Teixeira de încălcarea jurământului său de a proteja securitatea națională și a declarat că scurgerea materialului este posibil să fi cauzat „daune excepțional de grave la adresa securității naționale”.

Avocatul aviatorului Teixeira nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Actul de acuzare vine în urma unei plângeri penale preliminare, care a detaliat modul în care Teixeira, un tânăr lucrător în domeniul tehnologiei care obținuse o autorizație de securitate de nivel înalt, a scăpat timp de luni de zile cu postarea de informații clasificate online sub nasul superiorilor săi din Forțele Aeriene înainte de a fi prins. Dovezile din rechizitoriu reprezintă o rafinare a acuzațiilor potențiale prezentate în acea plângere.

În rechizitoriu se afirmă că aviatorul Teixeira a manipulat greșit documente, inclusiv un raport privind piratarea conturilor unei companii americane anonime de către „un adversar străin”, informații despre furnizarea și livrarea de echipamente militare către Ucraina și un raport extrem de sensibil privind mișcările de trupe rusești și ucrainene care ar fi putut compromite „surse și metode clasificate”. Alte documente au inclus detalii despre un complot străin care viza trupele americane din străinătate, care descriau „unde și cum” ar putea avea loc un atac, se arată în rechizitoriu.

Materialele postate de Jack Teixeira includeau fișiere care purtau unele dintre cele mai restricționate marcaje de clasificare, inclusiv „informații sensibile compartimentate” care puteau fi stocate și revizuite doar în instalații protejate.

„Îndepărtarea, păstrarea și transmiterea neautorizată de informații clasificate pune în pericol securitatea națiunii noastre”, a declarat joi, într-un comunicat, Joshua S. Levy, procurorul interimar al SUA pentru Massachusetts. „Persoanele cărora li s-a acordat acces la materiale clasificate au o datorie fundamentală de a proteja informațiile pentru siguranța Statelor Unite, a membrilor noștri activi din serviciul militar, a cetățenilor și a aliaților săi”.

Teixeira a rămas în custodie federală după ce procurorii au prezentat dovezi potrivit cărora acesta avea un istoric de amenințări violente și rasiste, avea acces la un arsenal de arme și reprezenta un risc de a împărtăși informații sensibile cu țări străine.

Cele mai detaliate relatări ale comportamentului său au ieșit la iveală într-o notă depusă de divizia de securitate națională a Departamentului de Justiție pentru a argumenta detenția sa pe termen nelimitat în aprilie.

Memorandumul susținea că aviatorul Teixeira a încercat în mod repetat să obstrucționeze anchetatorii federali și că ar putea avea încă informații care ar fi de „o valoare extraordinară pentru statele ostile”.

Procurorii au pus sub semnul întrebării starea generală de spirit a lui Jack Teixeira, dezvăluind că acesta a fost suspendat din liceu în 2018 pentru comentarii alarmante despre utilizarea cocktailurilor Molotov și a altor arme și că a căutat pe internet informații despre împușcături în masă. El s-a angajat în „discuții despre violență și crimă” pe Discord, se arată în dosar, și și-a înconjurat patul din casa părinților săi cu arme de foc și echipament tactic.

Departamentul de Justiție a documentat, de asemenea, o serie de pași greșiți din partea superiorilor aviatorului.

Oficialii Forțelor Aeriene l-au surprins pe aviatorul Teixeira luând notițe și efectuând căutări în profunzime de materiale clasificate cu câteva luni înainte de a fi acuzat de divulgarea unui vast set de secrete guvernamentale, dar nu l-au demis, potrivit unor documente anterioare în acest caz.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite