Aviația americană a lansat cea mai puternică bombă convențională în Afganistan

13 aprilie 2017, 21:13

Poreclită „mama bombelor’, GBU 43 cântărește aproape zece tone și a fost proiectată pentru distrugerea buncărelor. Azi a fost folosită pentru distrugerea unei baze subterane a ISIS.

„Mama bombelor” nu poate fi lansată de nici un bombardier clasic și este parașutată din aeronave speciale de transport Hercules.

Ținta a fost un șir de grote din districtul Achin, provincia Nangarhar din estul Afganistanului, în apropierea graniței cu Pakistanul, unde un soldat american a fost ucis la sfârșitul săptămânii trecute în cursul unei operațiuni împotriva Statului Islamic. Generalul american John Nicholson, comandantul forțelor internaționale din Afganistan, a declarat că GBU-43 „este muniția potrivită pentru a elimina aceste obstacole și a menține elanul ofensivei noastre împotriva ISIS-K” — denumire folosită pentru forțele din Afganistan ale grupării Statul Islamic.

Rezultatele bombardamentului nu au fost încă anunțate de militarii americani.

Super-bomba ghidată prin GPS a fost testată pentru prima dată în martie 2003, cu numai câteva zile înainte de începutul războiului din Irak..

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite