Avertizare televizată. Primele mesaje de alarmare a populației, transmise de TVR

7 februarie 2018, 15:13

Mesajul a informat populația despre derularea exercițiului, dar și despre caracteristicile fiecărui tip de avertizare, în funcție de tipul dezastrului. Imediat după difuzarea mesajului pe postul național de televiziune, au sunat și sirenele de alarmare amplasate pe blocuri și pe instituții, în toată țara. Exercițiul are în vedere două obiective. Pe lângă cel evident, de obișnuire a cetățenilor cu aceste alarmări, este și cel de verificare a sistemului.

Între TVR și Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a fost semnat un protocol de colaborare care prevede ca postul public să transmită mesaje de alertare a populației în caz de calamități naturale, dezastre sau atacuri militare. În dispeceratele DSU și IGSU se vor afla în permanență ofițeri de legătură care vor transmite, prin intermediul unei linii speciale, mesajele de alarmare. Acestea vor fi recepționate la TVR chiar și în cazul în care comunicațiile prin sistemele obișnuite nu vor mai funcționa.

Valentin Popescu, purtător de cuvânt al DSU: „Primul pas este o linie telefonică specială care a fost instalată prin grija celor de la Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și este o linie directă. Există și alte metode de comunicare, prin stații radio și alte telefoane.”

În baza protocolului TVR-DSU, vor fi transmise avertizări pentru 7 tipuri de amenințări: naturale, militare și industriale.

Televizunea Română are avantajul că poate difuza mesajele prin două sisteme, prin satelit și terestru, prin relee. În cazul în care sateliţii ar deveni nefuncționali, cel terestru permite emiterea de mesaje și informații către populație.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite