Avertismentul unui fost diplomat britanic: Următoarea amenințare tehnologică chineză este deja aici

Xi Jinping | FOTO: Shutterstock
Xi Jinping | FOTO: Shutterstock
30 mai 2023, 15:01

Redăm argumentele lui Charles Parton dintr-un editorial publicat în The Spectator.

***

În ultimii ani, am avut dezbateri aprinse despre siguranța și securitatea Huawei, 5G, TikTok, semiconductori, ChatGPT și inteligența artificială. Toate acestea este posibil să vă fi provocat o indigestie tehnologică. Permiteți-mi să adaug ceva și mai amenințător la amestecul amenințării din China: securitatea modulelor celulare (internetul lucrurilor).

Spre deosebire de miticul șobolan urban, în realitate nu sunteți niciodată la mai mult de câțiva metri distanță de un modul celular. Dacă semiconductorii sunt cărămizile cu care se construiesc noile revoluții industriale și ale stilului de viață, modulele celulare sunt ușile și ferestrele. Acestea sunt componente mici încorporate în echipamente sau dispozitive care procesează software, au capacitate de geolocalizare, e-sims, pentru a se conecta la internet (în maniera telefoanelor mobile) și multe altele. Acestea transmit, primesc și procesează cantități uriașe de date despre mediul lor.

Modulele celulare sunt utilizate într-o gamă largă de aplicații industriale, inclusiv în energie, logistică, producție, transport, sănătate, securitate și procesare a plăților. La domiciliu, acestea se regăsesc în mașini, contoare inteligente, computere, încărcătoare de vehicule electrice și electrocasnice. Acestea monitorizează și controlează sisteme complexe de la distanță. Pentru a se asigura că aceste sisteme funcționează eficient, ele colectează cantități uriașe de date și metadate pentru analiză. Apoi, prin intermediul actualizărilor de software, îmbunătățirile sunt trimise înapoi către elementul de control. Asemenea ciupercilor, ele formează o plasă, independentă de acțiunea umană. Ele ajung acolo unde WiFi nu poate ajunge și, spre deosebire de WiFi, nu pierd semnalul în momentele cruciale.

Dacă sunteți de convingere panglossiană, vă veți bucura de beneficiile tehnologice pe care le aduc modulele celulare. Și așa ar trebui să fie. Dar, oamenii fiind oameni, există și o parte întunecată a poveștii.

În ianuarie, serviciile de securitate au demontat o mașină guvernamentală din Regatul Unit deoarece datele erau transferate prin intermediul unui „e-sim chinezesc” din interior. Guvernul nu a spus nimic despre cine a folosit mașina – sau dacă aceasta l-a transportat vreodată pe prim-ministru. Dar știm, dintr-un scandal separat al Tesla, că ar fi perfect posibil ca un inginer chinez să înregistreze o conversație privată într-o astfel de mașină cu un modul celular.

Toată lumea a auzit de Huawei și Hikvision, dar puțini știu despre Quectel, Fibocom sau alți producători chinezi de module IoT celulare, deși aceștia reprezintă o amenințare mult mai mare pentru țările libere și deschise.

Cu modulele celulare, China folosește aceeași strategie ca și în cazul telecomunicațiilor 5G și al Huawei/ZTE. Partidul Comunist Chinez (PCC) speră să stabilească un monopol al acestor componente vitale prin intermediul acestor companii puțin cunoscute, folosind subvenții, acces la finanțare ieftină, tehnologie partajată și alte tipuri de sprijin din partea statului. Ei fac progrese. Companiile chineze dețin 64% din piața mondială în funcție de vânzări și 75% în funcție de conectivitate. Pentru America de Nord și Europa, cotele sunt de 30 %, respectiv 35 %, iar pentru India, de 86 %.

Scopul este de a scoate din afaceri furnizorii altor națiuni prin oferirea de prețuri imposibil de scăzut, iar apoi de a stabili o dependență sistemică de furnizorii și echipamentele chinezești. Fără îndoială, Quectel și alții vor pretinde, ca și Huawei, că sunt companii private. Dar acest lucru nu contează: Legea securității din China spune că trebuie să predea datele organelor de securitate ale statului. În plus, toți șefii știu că atunci când PCC spune „Săriți”, singurul răspuns este „Cât de sus?”.

Cu ajutorul modulelor celulare este posibil să se construiască o imagine intimă a unei persoane vizate. Îl poți urmări de la ușa casei, folosind camerele de luat vederi de pe stradă, mașina și plățile. Se pot urmări chiar și conversațiile din cafenele sau cluburi prin intermediul tehnologiei de citire a buzelor combinată cu camerele Hikvision (o companie chineză, deținută de Departamentul Central de Propagandă, se laudă cu capacitatea de a traduce citirea buzelor în 65 de limbi).

Mulți oameni s-ar putea să nu se supere dacă frigiderul sau soneria de la ușă îi spionează pentru China. Dar v-ar deranja dacă frigiderul dvs. ar înceta să mai funcționeze. Prin trimiterea de actualizări de software către modulele celulare, China ar putea întrerupe de la distanță alimentarea cu energie electrică. Dacă PCC reușește să obțină monopolul asupra furnizării modulelor celulare, ar putea distruge rețeaua electrică a unei țări, vizând contoarele inteligente (care conțin aceste module) într-un moment de mare consum de energie electrică. Reparația ar dura luni de zile.

Sau ar putea bloca traficul din Londra, Washington și New York prin dezactivarea sistemelor de control al traficului. Atunci când avioanele aterizează sau navele acostează, acestea își descarcă programele de reparații și întreținere. Instrucțiuni software ascunse ar putea asigura că acestea nu sunt apte pentru decolare. Statele Unite dezvoltă în prezent un nou sistem de comunicații prin satelit/celular care utilizează module Quectel, ceea ce ar permite PCC să îl dezactiveze.

Distracția și jocurile nu se termină aici. Într-un moment de tensiune, PCC ar putea decide că este în interesul său să afecteze guvernarea sau economiile rivalilor săi occidentali. Prin intermediul modulelor celulare, ar putea face guvernul nostru și mai puțin eficient, distrugând sistemele de intrare în clădiri, interferând cu alarmele sau modificând nivelul aerului condiționat pentru a face munca imposibilă. De asemenea, ar putea ataca NHS sau chiar să intervină în administrarea medicamentelor pentru un anumit pacient care urmează să fie operat – o modalitate inedită de a asasina un ministru al guvernului, în cazul în care acesta s-ar îmbolnăvi.

Aceasta este o realitate de coșmar. Poate părea o fantezie sau un roman SF, dar, din păcate, nu este așa. Trebuie să ne trezim.

Majoritatea miniștrilor și oficialilor guvernamentali nu au auzit de modulele celulare.  Iar companiile trebuie să ia în considerare consecințele potențiale ale continuării utilizării modulelor celulare chinezești, dincolo de avantajul de cost pe termen scurt (unele companii occidentale continuă să încheie contracte, deși au fost informate cu privire la riscurile de securitate: ieftinătatea prevalează asupra securității pe termen lung).

Guvernele ar trebui să facă mai mult pentru a se familiariza cu riscurile și pentru a le face publice. Deoarece modulele celulare sunt deja adânc încorporate în sistemele noastre, opțiunea „Rip and Replace” nu este o opțiune realistă, cu excepția unui număr limitat de domenii sensibile din domeniul apărării și securității. Dar trebuie să acționăm rapid pentru a preveni o mai mare penetrare și, prin urmare, un risc mai mare. Un început ar fi asigurarea faptului că Quectel și alte companii chinezești nu pot fi tratate ca furnizori de încredere în cadrul contractelor de achiziții publice sau de infrastructură critică.

Din fericire, există companii europene, americane, japoneze și altele în ale căror produse putem avea încredere. O dietă decentă poate ajuta în cazul dispepsiei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă