Avertismentul unui expert în serviciile secrete ruse: Putin reșapează schema dubioasă a „băncilor de ostatici”

Liderul rus se bucură de trocuri în stilul Războiului Rece. Așteaptă să fie arestați mai mulți occidentali și formează o „bancă” umană pentru viitoarele schimburi de prizonieri, scriu într-o analiză CEPA Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse, și Irina Borogan, jurnalistă de investigații.

09 August 2022, 15:46 (actualizat 17 August 2022, 17:06) Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
Foto: World Economic Forum"

În toiul războiului din Ucraina, Rusia și SUA sunt ocupate să organizeze cel mai sensibil schimb între cele două țări din ultimul deceniu. Negocierile se referă la cunoscutul traficant de arme rus Viktor Bout, supranumit „Negustorul Morții”, care se află într-o închisoare americană din 2010.

În schimbul eliberării sale, SUA caută dorește doi cetățeni americani, pe fostul pușcaș marin Paul Whelan și pe vedeta baschetului feminin Brittney Griner, ambii aflați în prezent în închisori rusești.

Vladimir Putin este hârșit în acest joc și cu siguranță va cere un preț mult mai mare de la americani.

E deja un clișeu faptul că Putin este obsedat să imite stilul grandios al Războiului Rece, inclusiv schimburile de prizonieri, scriu Soldatov și Borogan. Cel mai citat exemplu este schimbul din 2010, când 10 agenți ruși sub acoperire, inclusiv spioana roșcată Anna Chapman, au fost schimbați pe aeroportul din Viena cu patru ruși care fuseseră active de informații occidentale. Evenimentul a amintit de schimburile de spioni din perioada Războiului Rece de pe Podul Glienicke dintre Berlin și Potsdam.

Kremlinul a desfășurat operațiunea foarte abil. Scandalul a fost înfățișat ca o victorie uriașă pentru SVR (chiar dacă spionii ruși au fost prinși cu toții) pentru a transmite mesajul că serviciile secrete ruse au revenit pe scena mondială. A fost descrisă și ca o victorie a FSB, care îi prinsese pe cei patru ruși.

Putin nu este doar un student al operațiunilor Războiului Rece. De asemenea, a acumulat experiență în cei 22 de ani la putere, având un palmares în materie de schimburi de deținuți. Și-a dezvoltat propria strategie și propriul stil: schimbă întotdeauna termenii acordului, se arată în analiza CEPA.

Putin a fost director al FSB la sfârșitul anilor 1990, când Kremlinul a fost implicat în mod curent în procesul tulbure de schimburi și răscumpărări legate de ostaticii luați de separatiștii ceceni în Caucazul de Nord. Era perioada în care primul război cecen se terminase deja, iar separatiștii se bucurau de o perioadă de independență, dar nu aveau venituri. În curând, unii militanți au început să răpească jurnaliști străini și ruși, generali de armată și oficiali de la Kremlin. Sute de oameni au fost luați ostatici, iar cei norocoși au fost cumpărați sau schimbați cu ceceni închiși în Rusia.

Pentru a face față problemei, oligarhul Boris Berezovski, pe atunci secretar adjunct al Consiliului de Securitate, și Vladimir Rușailo, șeful Ministerului de Interne, renumit pentru metodele sale corupte și brutale de combatere a crimei organizate, au dezvoltat o schemă dubioasă. Ideea era simplă: pentru a elibera ostaticii din captivitate, Kremlinul trebuia să aibă mai mulți ceceni în închisoare. Ei au numit-o „formarea unei bănci de ostatici”, ceea ce însemna reținerea oamenilor pentru a fi schimbați în viitoare tranzacții.

FSB-ul lui Putin a făcut parte din acel joc și nu a uitat niciodată lecțiile îmvățate. În toamna lui 2019, a dovedit că este capabil să meargă mult mai departe decât profesorii săi din epoca cecenă.

Un schimb de prizonieri cu Ucraina pe 7 septembrie 2019 a fost conceput ca un triumf pentru președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care era în funcție de doar câteva luni.

A fost un schimb masiv care a implicat 35 de persoane de fiecare parte. Zelenski elibera un grup de marinari ucraineni și un regizor celebru, Oleg Sențov. El a supravegheat personal negocierile dificile și a fost atât de fericit să-și recupereze oamenii, încât a anunțat schimbul în drum spre aeroport, dar înainte de predare. A fost o eroare.

Putin a ridicat imediat miza, cerând ca încă un prizonier să fie adăugat pe listă - Vladimir Țemah, un separatist din estul Ucrainei, care a fost un martor cheie la doborârea zborului MH-17 de către o rachetă rusească în 2014.

Olandezii, care conduceau ancheta asupra atrocității, i-au cerut lui Zelenski să refuze, dar fără rezultat. Liderul ucrainean picase în capcană - după ce anunțase deja schimbul, nu a avut cum să se retragă.

Modul în care Putin a jucat situația a fost văzut de mulți ca o dovadă că Vladimir Putin a devenit maestru, posedând aptitudini cu adevărat de neegalat în comerțul cu ființe umane.

Adăugându-l pe Țemah pe listă în ultimul moment, el a subminat în mod semnificativ ancheta internațională privind doborârea MH-17 și a învățat o lecție importantă. În acest tip de joc, liderii autoritari au un avantaj în fața democraților. Spre deosebire de ei, ei nu trebuie să-și facă griji pentru opinia publică. Mai mult decât atât, cu cât este mai mare publicitatea în jurul negocierilor, cu atât este mai mare presiunea asupra liderilor democratici pentru a ceda cerințelor din ce în ce mai mari ale dictatorilor.

Tactica lui Putin încorporează, de asemenea, lecții din experiența cecenă: și anume că în acest tip de joc, cu cât e mai multă brutalitate, cu atât mai bine, notează Andrei Soldatov și Irina Borogan. Așa se explică de ce Brittney Griner a fost condamnată la nouă ani de închisoare, la limita maximă pentru infracțiunea de deținere de ulei de canabis. Faptul că închisorile rusești sunt renumite pentru condițiile lor brutale și inumane nu face decât să îl avantajeze pe Putin. El știe că, cu cât cazul devine mai public, cu atât este mai mare oportunitatea de a ridica miza și de a cere mai mulți agenți de mare valoare în închisorile occidentale.

Putin a început deja să joace acest joc, cerând eliberarea lui Vadim Krasikov, un asasin rus care a ucis un comandant cecen la Berlin în plină zi și care se află într-o închisoare germană din 2019.

Și asta înseamnă că Occidentul ar trebui să fie pregătit pentru următorul pas logic: faptul că Kremlinul va căuta din nou să construiască o nouă „bancă de ostatici”, plină nu de ceceni, ci de occidentali.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 30°C
IASI 24°C 26°C
CLUJ 18°C 21°C
CONSTANTA 27°C 26°C
CRAIOVA 25°C 26°C
BRASOV 21°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI