Avertismentul specialiștilor: Atenţie de unde cumpăraţi şi ce fel de miel luați! Dacă e foarte tânăr, sub 10 kg, carnea animalului are conținut ridicat de colagen și este greu de digerat

11 aprilie 2023, 21:21

Mare atenţie de unde cumpăraţi mielul de Paşte şi ce greutate avea el! Luaţi-i pe cei care au cel puţin opt săptămâni de viaţă.

Nicolae Cioranu, Asociaţia Crescătorilor de Ovine Pastorul Crişana, Arad: Zece kilograme trebuie să aibă undeva la 20 de kg viu, 18, 20, 22 kg viu. Plus că, mai mic, la fermier nu îi convine să-l taie mai mic, pentru că el atunci valorifică laptele cel mai bine, cu efectul cel mai mare, cu sporul cel mai mare.

Dacă e foarte tânăr, adică are sub 10 kilograme, carnea acestuia are un conţinut ridicat de colagen, ceea ce îl face greu de digerat.

Dr. Şerban Damian, medic nutriționist: Riscul mai mare este cel de consum de grăsimi saturate. Cei care au un colesterol mai mare, dislipidemii sau boli cardiovasculare sau steatoză hepatică ar trebui să evite consumul în cantităţi mari.

Conf. univ. dr. Viorel Andronie, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din România: Diferenţa dintre carnea acestui miel, deci cu vârstă fragedă şi greutate mică, comparativ cu cel care se taie obişnuit, ar fi conţinutul de colesterol, de colagen, să facă digestia mai dificilă. Dar în cazul în care consumăm cantitate foarte mare şi regulat.

Borna la care ar trebui să înceapă sacrificarea mieilor este atunci când animalul are în jur de 15 kg în viu.

Dumitru Drăgotoiu, profesor de nutriţie şi siguranţă alimentară, USAMV, Bucureşti: Dacă ne permitem să luăm, ar fi bine să luăm unul care să aibă, în viu, o greutate undeva la 15-17 kg, astfel încât, sacrificat, să ajungă undeva la 10-12 kg. Toate animalele tinere, tot ce înseamnă tineret, au sinteze proteice foarte intense.

România este al doilea crescător de ovine din Europa, după Spania, dar românii mănâncă în medie 3 kilograme de carne de miel şi oaie pe an. Alte popoare consumă şi peste 10 kilograme anual.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite