Avertismentul premierului finlandez: Dacă Ungaria, Polonia și România nu vor respecta statul de drept, statele net contributoare la bugetul Uniunii Europene ar trebui să dea mai puţini bani

Finlanda, aflată la preşedinţia Uniunii Europene, semnalează din nou că Ungaria, Polonia şi România sunt ţări membre care nu respectă statul de drept. Dacă vor continua pe această linie, statele net contributoare la bugetul Uniunii ar trebui să dea mai puţini bani, consideră premierul finlandez.

03 August 2019, 14:37 (actualizat 03 August 2019, 15:56) Știrile TVR |

Antti Rinne, prim-ministrul Finlandei: "De ani întregi, câteva ţări membre ale Uniunii Europene au urmărit, prin acţiunile lor, să slăbească principiul statului de drept. (…) Trebuie făcut ceva, pentru că statul de drept a fost piatra de temelie pentru stabilitatea şi pacea europeană din aceste decenii. Acesta este motivul pentru care Ungaria şi Polonia în special, de asemenea Romania, sunt ţările vizate".

Până acum, unele țări au evocat necesitatea de a exista o legătură între respectarea statului de drept și primirea de fonduri europene.

Dar diminuarea sprijinului financiar pentru Ungaria, Polonia sau România, exemple evocate de premierul finlandez în interviul pentru televiziunea publică, ar fi avut nevoie de unanimitate, practic imposibil de obținut.

Așa că Finlanda propune altfel de sancțiune: diminuarea contribuțiilor la bugetul comunitar din partea țărilor așa-numite "contributoare nete", care dau mai mult decât primesc.

Este o decizie care nu ar avea nevoie de un vot, ci numai de voința acestor state de a-și impune punctul de vedere.

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 27°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 24°C 25°C
CONSTANTA 22°C 22°C
CRAIOVA 25°C 24°C
BRASOV 24°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI