Avertismentul lui Jens Stoltenberg: "Orice atac deliberat asupra infrastructurii critice a NATO va primi un răspuns ferm şi unit din partea NATO"

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis un avertisment privind atacarea oricărei infrastructuri critice a ţărilor din Alianţă. El a reiterat că NATO nu va recunoaşte niciodată anexarea ilegală de către Moscova a unor teritorii care aparţin Ucrainei.

03 Octombrie 2022, 07:36 (actualizat 03 Octombrie 2022, 07:50) Știrile TVR |

"În legătură cu acele conducte, ce am văzut este o situaţie foarte serioasă privind pagubele. Toate dovezile arată că a fost un sabotaj deliberat realizat de cineva asupra conductelor", a declarat Stoltenberg.

"Acum este important că noi să susţinem această investigaţie, pentru a avea o imagine cât mai clară asupra a ceea ce s-a întâmplat şi să putem stabili toate faptele", a adăugat el.

"Orice atac deliberat asupra infrastructurii critice a NATO va primi un răspuns ferm şi unit din partea NATO", a subliniat Jens Stoltenberg.

Ţările occidentale s-au mobilizat rapid pentru a furniza securitatea infrastructurii strategice, după exploziile care au avariat grav conductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2.

Statele Unite şi mai multe ţări europene au deschis anchete şi fac schimburi de informaţii pentru a afla cine se află în spatele incidentelor.

Rusia a dezminţit că ar fi atacat cele două conducte și a acuzat Occidentul. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că exploziile au avut loc în zone controlate de serviciile americane de intelligence.

Între timp, Germania, Danemarca și Suedia au deschis o anchetă comună. La investigații participă și Statele Unite.

VEZI și Mobilizare militară în nordul Europei, în cazul conductelor Nord Stream 1 şi 2. SUA şi mai multe ţări europene au deschis anchete. ONU avertizează asupra unei catastrofe ecologice

Sâmbătă seara s-a confirmat că gazoductul Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania, nu mai prezintă scurgeri în Marea Baltică.

"Presiunea apei a închis mai mult sau mai puţin gazoductul, astfel încât gazul care este în interior nu poate ieşi", a declarat Ulrich Lissek, purtător de cuvânt al Nord Stream 2.

"Concluzia este că există încă gaz în gazoduct", a adăugat el, fără a putea preciza cantitatea.

Scurgerea din Nord Stream 1, mai puternică, a început să se reducă vineri, spre finalul zilei.

Suprafaţa de barbotare a scăzut la 600 metri în diametru, faţă de 900-1.000 metri la început.

Mai multe detalii: Nord Stream 2 nu mai prezintă scurgeri de gaz. Scurgerea din Nord Stream 1, mai puternică, a început să se reducă

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 15°C
IASI 13°C 14°C
CLUJ 14°C 10°C
CONSTANTA 17°C 20°C
CRAIOVA 14°C 14°C
BRASOV 16°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI