Avertismentul cardiologilor: Pacienții care suferă un infarct miocardic și nu ajung de urgență la spital pot dezvolta complicații foarte grave

Medicii trag un semnal de alarmă! Pentru că se tem de COVID, cardiacii nu mai ajung la spital pentru a-și face tratamentele necesare. Expuși pericolului sunt mai ales cei care suferă un infarct miocardic și nu ajung de urgență la control. Toate țările afectate de pandemie au raportat o scădere dramatică a numărului de urgențe cardiovasculare, în special de infarcte miocardice acute. Cea mai plauzibilă explicație este reticența pacienților de a se prezenta la controlul de specialitate, de teama infectării cu virusul SRAS-CoV-2. Care sunt riscurile acestei situaţii explică prof. dr. Theodora Benedek, șefa secţiei de Cardiologie a Spitalului Clinic Județean de Urgenţă Târgu Mureş şi preşedintele Comisiei de Cardiologie din Ministerul Sănătăţii.

13 Mai 2020, 12:06 (actualizat 13 Mai 2020, 12:11) Știrile TVR |
Madicii cardiologi trag un semnal de alarma
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Târgu Mureș este printre puținele orașe din țară care au o rețea regională de tratament intervențional al infarctului miocardic acut. Medicii specialiști de aici îi sfătuiesc pe cei care au probleme cardiace să fie atenți la simptomele pe care le au.

Toate centrele de Cardiologie intervențională din România au raportat în aceste luni o scădere substanțială a numărului de pacienți cu probleme cadiovasculare care se prezintă în sistemul de urgență. Medicii mureșeni își asigură pacienții că nu au nici un motiv să se teamă de infectarea cu Covid, în spital.

De la începutul pandemiei și până acum, la Centrul din Târgu Mureș au fost doar 6 cazuri de suspecți Covid și nici unul nu a fost confirmat după testare. Medicii le transmit celor cu probleme cardiace că amânarea controalelor sau neprezentarea la spital în cazul celor care suferă un infarct miocardic, pot duce la complicații foarte grave ce le pot fi fatale.

Prof. dr. Theodora Benedek, șefa secţiei de Cardiologie a Spitalului Clinic Județean de Urgenţă Târgu Mureş şi preşedintele Comisiei de Cardiologie din Ministerul Sănătăţii: Cei care nu se prezintă la timp se vor prezenta în evoluție, de multe ori prea târziu, atunci când au deja complicații (...). De exemplu, în cazul infarctului miocardic acut se recomandă ca pacientul să se prezinte la intervenția de revascularizare, în maxim 12 ore de la debutul simptomatologiei. Dacă pacientul se prezintă la spital după 2-3 zile, intervenția de stentare nu mai este recomandată, iar pacientul va dezvolta complicații caracteristice perioadei de acum 30 de ani, când tratamentele inovative nu erau implementate (...). Pacientul care nu se prezintă la timp pentru procedura de stentare poate ajunge la o mortalitate de 30%. Pacientul care nu beneficiază de intervenție la timp va dezvolta în evoluție pe termen lung insuficiență cardiacă, o serie de alte afecțiuni , care îi scad șansa de a avea o viață normală. În anumite studii, s-a constatat, în paralel cu această scădere dramatică a cazurilor care se prezintă la spital, o creștere de 70-100% a cazurilor de stop cardio-respirator la domiciliu.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 34°C 35°C
IASI 34°C 35°C
CLUJ 36°C 31°C
CONSTANTA 27°C 28°C
CRAIOVA 36°C 31°C
BRASOV 28°C 30°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI