Avertismentul bancherilor: Plafonarea dobânzilor va frâna creditarea

14 martie 2018, 20:18

Dobânzile sau perioada prea mare de creditare sunt principalele motive care îi descurajează pe români să ia un credit. Pentru cei care îşi doresc, însă, un împrumut, acordul din partea băncii ar putea deveni aproape imposibil de obţinut, spun bancherii. De vină este proiectul de limitare a dobânzii.

Potrivit proiectului, dobânzile la creditele ipotecare nu pot depăși de 2,5 ori dobânda de referință a BNR. Ceea ce înseamnă că dobânda maximă pentru creditele ipotecare ar fi de 5,62 la sută pe an. Senatorii vor să limiteze şi dobânda pentru creditele de consum: 18 la sută pe an.

Plenul a votat şi un proiect care prevede că datornicii nu mai sunt obligaţi să plătească bancii împrumutul, ci pot plăti dublul sumei cu care a fost cumpărată creanța. Bancherii spun că asta va încuraja clienţii să nu mai plătească ratele.

Proiectele care vizează plafonarea creditelor şi răscumpărarea datoriilor au fost adoptate de Senat şi trimise spre Camera Deputaţilor, care este for decizional. Singurul care s-a exprimat până acum este ministerul de finanţe. Eugen Teodorovici spune că statul nu trebuie să se amestece în funcţionarea economiei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Ce se întâmplă cu dobânzile la credite