Avem sau nu un sistem de alarmare a populaţiei? Locuitorii se plâng că nu i-a anunțat nimeni despre furtuni

18 septembrie 2017, 13:44

Furtuna de ieri a venit pe neaşteptate pentru locuitorii din Vestul ţării.

Deşi există un sistem centralizat de avertizare, acesta este departe de a fi eficient. Rareori, mesajele de avertizare ajung şi la populaţie.

Marius Rus, purtător de cuvânt al ISU Bistrița-Năsăud: „În momentul de față nu există un sistem de alarmare a populației prin sms. Singurul sistem de alarmare existent este cel de la nivelul autorităților publice locale, inclusiv la zona de sate, zona rurală, populația poate fi avertizată prin clopotele bisericilor”.

Klaus Iohannis a fost primul care a reacţionat, într-o postare pe Facebook. Preşedintele a cerut Guvernului să explice în cel mai scurt timp dacă procedurile au fost respectate şi cine se face vinovat de neglijenţă sau incompetenţă.

În schimb, premierul Mihai Tudose a explicat că autorităţile sunt şi ele neputincioase de cele mai multe ori.

Prin telefon, MIHAI TUDOSE – premierul României (Preluare Realitatea TV): „E un fenomen meteo, a apărut pe neaşteptate. Să dăm o lege să nu mai bată vântul?”

Romica Jurca, meteorolog ANM: „Practic, nici specialiştii specialiştilor n-ar fi putut anticipa astfel de dezvoltări noroase cu o intensitate atât de mare şi atât de rapid. Totul a decurs extrem de repede, modificările au fost substanţiale în intervale scurte de timp”.

Abia după ce oamenii au murit sau au fost răniţi de furtuni, autorităţile caută soluţii. Pregătesc un sistem de avertizare rapidă a populaţiei în caz de urgenţă.

CARMEN DAN, ministrul de Interne: „Sunt discuţii pe care le iniţiem cu operatorii de telefonie mobilă în aşa fel încât, în afară de avertizarea sonoră pe care dvs o cunoaşteţi prin sirenele ISU, să existe şi acest sistem de avertizare cu nişte mesaje tip sms”.

Sistemul ar urma să fie implementat în toate judeţele şi să se activeze atunci când sunt primite notificări de vreme extremă din partea meteorologilor.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite