Iarnă de iarnă, multe drumuri naționale din țară devin impracticabile din cauza zăpezii viscolite. În 2005 s-a ajuns la concluzia că o soluție este plantarea copacilor pe marginea drumurilor. S-au făcut studii pentru evaluarea celor mai expuse zone și s-a stabilit un plan de împădurire. Nici în 2019 perdelele forestiere nu există. S-au plantat copaci doar în anumite zone, mult mai puțin decât era stabilit.
Județul Buzău este una din zonele vulnerabile. Drumul european 85 care leagă Capitala de nordul țării se blochează des din cauza zăpezii.
E nevoie de perdele forestiere pe o lungime de 50 de km între București și Suceava. În județul Buzău, lungimea tronsoanelor este de 15 km.
În comuna Movila Banului, tranzitată de E 85, pădurile forestiere ar trebui înființate pe terenurile a trei proprietari. Dar aceștia nu sunt de acord să cedeze terenul.
În funcție de speciile de copaci plantați, poate dura între 2 și 5 ani până când vor crește și vor putea face față zăpezii. În județul Constanța, lucrurile se mișcă mai repede. Au fost plantați 3000 de puieți de-a lungul Autostrăzii Soarelui, lângă Siminoc.
Ministrul Apelor și Pădurilor promite că în această primăvară se vor planta puieți de-a lungul Autostrăzilor 2 și 4. Se acoperă 13 din cele 80 de hectare necesare.
Plantările sunt făcute pe terenuri expropriate. Dar unii proprietari sunt nemulțumiți de prețul pe care îl primesc pe teren.
Ministerul Apelor și Pădurilor își propune să facă plantări pe o suprafață de peste 5000 de hectare de pământ. Adică peste 1500 de kilometri de perdele forestiere.