„Avem o mulțime de idioți”. Actorii din videoclipurile rusești pro-război explică de ce au acceptat roluri în propaganda invaziei

Captură dintr-un clip de propagandă
Captură dintr-un clip de propagandă
20 decembrie 2022, 10:32

Majoritatea clipurilor prezintă săteni săraci și plini de datorii ale căror vieți sunt transformate radical în bine după un stagiu în armata rusă. Jurnaliștii de la site-ul de știri independent iStories i-au contactat pe unii dintre actorii din aceste videoclipuri și i-au întrebat de ce au acceptat rolurile, dacă susțin misiunea reclamelor și ce părere au despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Dmitri obișnuia să fie slab și timid. El și iubita lui au vorbit despre căsătorie, dar, în cele din urmă, ea nu l-a apreciat suficient și nu era pregătită să îi îndeplinească visul de a avea doi copii. Apoi a plecat la război în Ucraina. Acum, fosta lui iubită este pregătită să își părăsească soțul și fiul pentru a fi cu el, dar cu noua lui încredere în sine dobândită ca militar nu mai are nevoie de ea.

Alina strângea bani pentru un iPhone. Dar când salariul sărăcăcios al tatălui ei a întârziat din nou, acesta nu a avut de ales decât să o roage să contribuie la cheltuielile casei, spulberându-i visul de a-și cumpăra sacrul dispozitiv american. Apoi tatăl a petrecut șase luni ajutându-și țara să ducă un război agresiv în Ucraina. Când s-a întors, a fost întâmpinat ca un erou de către vecinii săi și de presa locală și a putut, în sfârșit, să cumpere un iPhone fiicei sale.

Desigur, niciunul dintre acești oameni nu există în realitate. Toți sunt personaje din videoclipurile de propagandă care au apărut pe pagina de socializare pro-război „Am fost mobilizat”.

La fel ca mai mulți dintre actori, Alexei Jelezniak a declarat pentru iStories că decizia sa de a juca într-un spot pro-război a fost strict mercenară: nu a putut refuza onorariul de 8.000 de ruble (115 dolari) oferit de producători. El a interpretat rolul celui mai bun prieten al unui personaj care a decis să meargă la război deoarece orașul său oferea „două opțiuni în viață: fie bei până mori, fie mergi la închisoare”.

Când a fost întrebat dacă susține premisa acestor videoclipuri – aceea că mai mulți oameni ar trebui să se înscrie pentru a merge la război împotriva Ucrainei – Alexei Jelezniak a făcut o pauză de câteva momente înainte de a răspunde afirmativ și de a încheia conversația.

Într-un alt clip, fostul TikToker Denis Dehan a jucat rolul unui tânăr care lucrează într-o fabrică și nu reușește să se descurce. După ce-și amintește cu prietenii săi despre experiența „vieții reale” în armată, aceștia decid să se înroleze pentru a lupta în Ucraina.

Într-o conversație telefonică cu iStories, Dehan a declarat că „nu-i pasă” dacă oamenii se oferă voluntari pentru a merge pe front și că nu-i place războiul pentru că a determinat TikTok să interzică utilizatorilor ruși să încarce conținut nou. „Bineînțeles că [am o] viziune negativă [asupra războiului]. Mi-aș fi dorit să nu se fi întâmplat. Mi-a cauzat o mulțime de probleme. Au închis TikTok”, a declarat el. „[…] Dar îmi susțin țara și pe președintele meu. Din punctul meu de vedere, orice ar alege el – este alegerea corectă. Nu susțin faptul că oamenii sunt uciși acolo, dar susțin faptul că dușmanii noștri sunt confruntați.”

„Și cine sunt dușmanii noștri?”, a întrebat corespondentul iStories.

„America”, a răspuns Dehan. „Ce vrei de la mine? De ce mă deranjezi? Acestea sunt întrebări neplăcute, ca să fiu sincer. Pentru ce mă întrebi? Întreabă-i pe cei care luptă în război sau întrebă-l pe Putin”. Actorul a înjurat apoi înainte de a închide telefonul.

Oleg Kosianenko, care a interpretat un personaj în același videoclip, a fost, de asemenea, scurt: „Nu vreau să-mi exprim poziția în mod oficial, dar am participat la acest lucru, ceea ce înseamnă că nu sunt împotriva [acestui videoclip]”, a spus el.

Un alt actor a interpretat rolul unui bărbat care trăiește într-un sat mic și care decide să semneze un contract militar pentru că s-a săturat să câștige doar 10.000 de ruble (155 de dolari) pe lună și să se trezească la ora 4:00. Cerând anonimatul, actorul a declarat pentru iStories că abia pe platou a afalt în ce fel de videoclip va juca. De asemenea, a fost plătit cu 8.000 de ruble (115 dolari).

„Nu împărtășesc poziția conform căreia oamenii ar trebui să se înscrie pentru a servi ca voluntari în Ucraina”, a recunoscut el. „Majoritatea actorilor [din videoclip] erau deja pe platou în momentul în care au aflat ce se întâmplă. În plus, ni s-a spus că acest videoclip era pentru uzul intern al unor companii. Ne-au înșelat oarecum. Nu știam că voi sfârși într-o uniformă militară până când nu am ajuns pe platou și nu am procesat acest lucru decât după aceea. A fost în mare parte doar o slujbă.”

Cu toate acestea, bărbatul a spus că nu crede că videoclipuri precum cel în care a jucat vor convinge pe cineva să meargă la război: „Nu cred că cineva ia în serios aceste clipuri. Aceste videoclipuri sunt foarte prost realizate, desigur. Acesta a fost teribil de prost făcut, motiv pentru care am crezut că sunt [pentru uz intern]; nu am crezut că această porcărie va fi publicată vreodată. Ar fi putut fi făcute mai bine. Data viitoare, nu voi mai juca în acest tip de [videoclipuri de propagandă].”

Într-un alt videoclip, actorul Alexander Kniazîev joacă rolul unui director de fabrică al cărui angajat își dă demisia cu următoarele cuvinte: „Conduc un tractor de 15 ani. Mi-am crescut fiul [în acest timp], iar tractorul nu s-a schimbat. [Dar] am semnat un contract la comisariatul militar, iar acum voi conduce un nou transportor blindat de trupe.”

Kniazîev a declarat pentru iStories că a fost de acord să joace în clip doar pentru bani și că nu a citit scenariul în prealabil: „Am fost interesat doar de onorariu. Nu pentru că sunt lacom, ci pentru că am nevoie să trăiesc – nu poți supraviețui cu o pensie.”

Kniazîev a declarat că mesajul videoclipului este în contradicție cu propriile sale convingeri. „Nu sunt un tip atât de rău, nu în totalitate. Am semnat un contract, dar nici măcar nu am citit scenariul. În timpul filmărilor, regizorul sau asistentul mi-au spus că acest tip se înrola în armată ca luptător sub contract. Dar eu semnasem deja contractul. Ar fi trebuit să mă uit înainte și să citesc scenariul, [sau cel puțin suficient de mult pentru a ști] despre ce este vorba, dar nu am făcut-o. [A fost] un păcat minor, cred. Dar, în general, este important să îți dai seama în ce rahat joci. A fost o lecție pentru mine”, a spus el.

În același timp, Alexander a spus că nu crede că aceste videoclipuri vor provoca daune semnificative, spre deosebire de propaganda militară agresivă prezentată la televiziunea rusă. „Rolul meu în acest mic clip a fost atât de mic, atât de neînsemnat, încât nu îl poți compara cu propaganda care rulează pe toate canalele de televiziune din țara noastră. Este o picătură într-un ocean. Nici măcar nu știu cine va vedea acest videoclip. Am unele regrete [în legătură cu videoclipul], bineînțeles. Dar sper că nu va influența telespectatorii. Iar telespectatorii, bineînțeles, ar trebui să își folosească creierul. […] Să decidă singuri dacă să se urce sau nu în acest transportor blindat de trupe. Este vina oamenilor că vor muri, nu a mea. Avem o mulțime de idioți. O mulțime de idioți care se duc de bună voie și care sunt înrolați fără să își pună întrebări”, a declarat Kniazîev.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite