Avantajele și dezavantajele aderării la Spațiul Schengen explicate la TVR INFO de consultantul Adrian Negrescu: ”Avantajele le-aș putea cuantifica la ordinul miliardelor de euro”

Adrian Negrescu la TVR INFO
Adrian Negrescu la TVR INFO
6 octombrie 2022, 09:42

Conform lui Adrian Negrescu, avantajele ar fi, evident, mult mai importante decât dezavantajele, mai ales că țara noastră ar putea avea câștiguri pe care el le-a estimat la miliarde de euro:

”Este vorba despre locuri de muncă, despre investiții străine (…) pentru că traficul de marfă și de călători se va desfășura mult mai ușor și acest lucru va însemna și crearea de investiții greeenfield în România și, deci, locuri de muncă.

Pe de altă parte, se vor elimina timpii de așteptare în vămi și cred că acest lucru este foarte important pentru transporturile de marfă. Sunt camioane care stau și 8 ore în vămile din vest pentru a tranzita România, iar asta înseamnă pierderi financiare pentru mulți dintre transportatori.

Nu mai zic de turism, care va fi un catalizator de creștere economică, cu venituri semnificative în viitor, dacă vom intra în Schengen.

Avantajele sunt multiple și le-aș putea cuantifica la ordinul miliardelor de euro. Nu există un studiu făcut pe această zonă, ar fi trebuit ca Ministerul de Externe și Ministerul Economiei să vină cu această estimare de business. Ar fi o deschidere pentru crearea unui cadru mai previzibil de a face afaceri în România (…)”, a declarat Adrian Negrescu la TVR INFO.

Citește și: Aderarea României la Schengen a fost dezbătută în Parlamentul European. Siegfried Mureșan: Includerea României și Bulgariei va face toată Uniunea mai sigură și toată zona Schengen mai sigură

Dezavantaje

Tot el ne-a explicat și care ar fi dezavantajele care ar veni odată cu aderarea la zona Schengen:

”Faptul că rețelele de crimă organizată vor avea acces mai ușor în România. Eliminarea controalelor la frontieră ar putea duce către o contrabandă semnificativă pe relația cu România. Știm foarte bine că suntem poarta de intrare pentru multe dintre mărfurile de contrabandă venite din China. Porturile românești nu beneficiază de un nivel de securitate foarte ridicat. Avem țigările, care vin din Moldova și Ucraina. Gândiți-vă câte deșeuri importă România, de am devenit o groapă de gunoi a Europei.

Prin eliminarea controalelor la frontieră se ridică multe semne de întrebare pe zona asta. Ar trebui ca mecanismele de control pe zona asta de trafic transfrontalier să fie coordonate și să existe o monitorizare a ceea ce intră și iese din țară din punct de vedere comercial (…)”, a mai spus Adrian Negrescu.

Mai multe informații despre avantajele și dezavantajele intrării României în Schengen găsiți în interviul de mai sus, pe care consultantul l-a dat în exclusivitate la TVR INFO.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite