Avalanșă în Munții Dolomiți. MAE: Românii a căror dispariție a fost semnalată de familie sunt în afara oricărui pericol. Procedurile de identificare a tuturor victimelor sunt în desfășurare

Familia din România care a semnalat Departamentului Consular din Centrala MAE dispariția a 3 cetățeni români a informat ministerul, luni după-amiază, că a fost contactată de către membrii declarați dispăruți. Inițial, informația despre posibile victime de naționalitate română a fost transmisă de presa din peninsulă luni dimineață. Lista persoanelor dispărute în tragedie a fost realizată pe baza mașinilor găsite parcate la baza muntelui.

04 Iulie 2022, 08:52 (actualizat 04 Iulie 2022, 15:27) Știrile TVR |
Avalanșă în Dolomiți
Avalanșă în Dolomiți
Ministerul Afacerilor Externe - MAE

ACTUALIZARE Familia din România care a semnalat Departamentului Consular din Centrala MAE dispariția a 3 cetățeni români a informat MAE, luni după-amiază, că a fost contactată de către membrii de familie declarați dispăruți. Persoanele în cauză se află în afara oricărui pericol, informează Ambasada României.

Turiștii români ar fi fost cazați în această perioadă într-o locație fără acces la mijloace de comunicație (rețea de telefonie mobilă și conexiune la internet).

MAE precizează că nu mai sunt, în prezent, alte solicitări sau semnalări privind dispariția altor cetățeni români.

MAE, prin Departamentul Consular, Ambasada României la Roma și Consulatele Generale ale României la Trieste și Milano, monitorizează permanent evoluția situației, continuă dialogul cu autoritățile italiene pentru obținerea unor informații actualizate și este pregătit să acorde asistență consulară.

Ministerul mai precizează că procedurile de identificare a tuturor victimelor de către autoritățile italiene sunt în desfășurare.

ACTUALIZARE Potrivit Corriere della Sera, bilanțul provizoriu valabil luni la prânz este de 7 persoane decedate.

Printre cei dispăruți se numără, potrivit publicației, 11 italieni, 3 români, un francez, un austriac și 4 cetățeni din Cehia.

ACTUALIZARE În zona unde s-a produs avalanșa a mers luni dimineață și premierul Italiei, Mario Draghi.

Căutările sunt foarte dificile și din cauza temperaturilor extrem de ridicate, care riscă să provoace noi avalanșe. La 3.300 de metri altitudine s-au înregistrat +10 grade Celsius în zilele premergătoare desprinderii ghețarului.

ACTUALIZARE Potrivit informațiilor preliminare obținute de la autoritățile italiene până luni la prânz, printre persoanele afectate nu au fost identificați cetățeni români. MAE precizează că procedurile de identificare a victimelor sunt în desfășurare, iar activitățile de căutare a persoanelor dispărute au fost suspendate temporar, pe fondul condițiilor meteorologice care nu permit accesul echipelor de salvatori în condiții de siguranță.

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Roma și al Consulatelor Generale ale României la Trieste și Milano, s-a autosesizat în urma incidentului produs la data de 3 iulie 2022, la ghețarul Marmolada, soldat cu decesul a 6 persoane, rănirea altor 9, precum și cu dispariția mai multor persoane.

La nivelul ambasadei a fost constituită o celulă de criză, iar reprezentanții misiunii diplomatice și ai oficiilor consulare au întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile italiene și unitățile medicale din regiune, în vederea obținerii unor informații oficiale cu privire la cetățenia, identitatea și starea de sănătate a victimelor.

MAE menționează că, până în prezent, la nivelul Ambasadei României la Roma și al celor două Consulate Generale din Trieste și Milano nu au fost primite solicitări de asistență consulară prin intermediul telefoanelor de urgență.

La nivelul Departamentului Consular din cadrul Centralei MAE a fost recepționată o solicitare de sprijin din partea unei familii din România.

Reprezentanții misiunii diplomatice de la Roma și ai Consulatelor Generale ale României la Trieste și Milano se află în dialog permanent cu autoritățile italiene pentru obținerea unor informații actualizate și sunt pregătiți să acorde asistență consulară, conform competențelor legale.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Trieste: +39 040 411 652, +39 040 452 8136, +39 040 416 350 și ale Consulatului General al României la Milano: +39 0240098207, +39 0240074018, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de telefon de urgență al Consulatului General al României la Trieste: +39 340 8821688 și al Consulatului General al României la Milano: +39 366 108 1444.

ACTUALIZARE Potrivit unor surse guvernamentale, două persoane surprinse de avalanșă ar fi din România.

ACTUALIZARE Salvatorii continuă căutările folosind drone cu camere de termoviziune, a transmis pentru TVR INFO Alberta Forgiarini, corespondentul TVR în Italia.

Au fost mobilizați și mai mulți salvatori alpini.

Cel puțin 6 oameni au murit după ce o porțiune uriașă din ghețar s-a desprins în zona vârfului Marmolada, 3.300 de metri înălțime, cel mai înalt din estul Munților Dolomiți.

ACTUALIZARE Au fost identificați 3 italieni și un turist ceh. O femeie și un bărbat nu au fost deocamdată identificați.

Nouă persoane au fost rănite, conform celor mai recente date. Răniții au fost transportați la mai multe spitale din regiunile Trentino-Alto Adige și Veneto.

Cinci elicoptere şi mai multe echipe cu câini de salvare au fost desfăşurate pentru a căuta persoanele prinse sub gheaţă, zăpadă şi pietre.

O victimă rănită grav a fost transportată cu elicopterul la un spital din Treviso, iar 18 persoane au fost coborâte, de asemenea, cu elicopterul.

Zona unde s-a întâmplat totul este frecventată de turiști pentru că oferă o panoramă totală asupra reliefului.

Duminică seara târziu, angajații Serviciului național alpin italian au făcut apel către rudele celor dispăruți să contacteze autoritățile.

"Sunt trupuri de nerecunoscut, desfigurate... s-a desprins o bucată enormă de gheață, cu efecte devastatoare", a declarat șeful serviciului montan de salvare Belluno, Alex Barattin, citat de Prague Morning.

"Dimensiunile blocului sunt excepționale - în jur de 200 de metri de gheață s-au prăbușit pe un kilometru și jumătate, cu o viteză de aproximativ 300 de km pe oră, pe o porțiune de 400 de metri lățime", a detaliat Barattin.

Căutările continuă luni dimineaţă.

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 27°C
IASI 24°C 24°C
CLUJ 21°C 19°C
CONSTANTA 24°C 26°C
CRAIOVA 23°C 22°C
BRASOV 22°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI