„Auzul e un dar,nu-l ignora!”. Medicii atrag atenţia asupra importanţei testării auditive. Peste 22 de mii de euro strânşi prin campania TVR

3 martie 2017, 19:53

Bianca este mama a două fetiţe, ambele cu probleme de auz. Pe Maria, fetiţa cea mare în vârstă de 7 ani, nu a testat-o de la naştere pentru că în spital nu există un aparat pentru testarea auditivă.

Acum tânăra mamă a venit la spital pentru o serie de teste care să confirme acelaşi diagnostic pentru sora cea mică. Fetiţa a fost testată din maternitate, iar medicii le-au dat părinţilor aceeaşi suspiciune de diagnostic: hipoacuzie.

Statisticile arată că în România se nasc anual 200.000 de copii. 600 dintre ei au probleme de auz. Sunt diagnosticaţi târziu tocmai din pricina faptului că nu toate maternităţile sunt dotate cu aparate de screening auditiv. Se ajunge apoi la complicaţii care nu mai pot fi rezolvate pe parcursul întregii vieţi.

Un test simplu, făcut în primele ore de la naştere, prin care medicul măsoară semnalele acustice care ajung în ureche, le poate dărui o viaţă normală bebeluşilor.

„Auzul e un dar, nu-l ignora” este o campanie derulată de TVR în parteneriat cu Asociaţia Audiologilor din România, prin care dorim să dotăm toate maternităţile din ţară cu aparate de screening auditiv.

Până acum au fost strânşi aproape 22.000 de euro şi 18.000 de lei. În plus, unul dintre sponsorii campaniei a donat deja un aparat către spitalul de copii din Braşov. Şi nu ne oprim aici.

Din cele 165 de maternităţi din România, doar 17 pot testa auzul nou născuţilor. Pentru ca testarea auditivă să se transforme într-o normalitate, nu să fie o excepţie, campania TVR intră în cea de-a două etapă. De luna aceasta va fi cumpărată o parte din aparatura de diagnosticare precoce a problemelor legate de auz.

Donaţii prin SMS se pot face în continuare la numărul scurt de telefon 8834.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite