Autostrada Transilvania – Ultimul tronson, între Târgu Mureș și Gilău, va fi gata în decembrie. Grindeanu: încet, încet avem aproape toate contractele semnate

24 noiembrie 2023, 20:52

Singurul tronson care mai lipsește pentru că șoferii să circule numai pe autostrada între Târgu Mureș și Gilău, comună de lângă Cluj-Napoca, este „Cheţani-Câmpia Turzii”. Segmentul, cu o lungime de aproape 16 km, are acum un stadiu de execuție de 77%. Oficialii de la drumuri au garanții de la constructor că lucrarea, parte a Autostrăzii Transilvania, va fi gata până la sfârșitul anului.

Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt, CNAIR: Constructorul austriac și-a asumat acest lucru și după cum merg lucrările în șantier este foarte plauzibil să fie deschis anul acesta. După ce va fi și acest lot dat în circulăție, practic de la Târgu Mureș până la Gilău, care este în proximitatea municipiului Cluj-Napoca, se va circula doar la profil de autostrada. Deci vom avea 103 km. de autostradă.

Tot pe autostrada Transilvania, reprezentații Companiei pentru Infrastructură au semnat contractul de construcție a tronsonului „Surplacu de Barcău – Chiribiş”, cu o lungime de 26 de km. Mai sunt de semnat două contracte pentru unele tronsoane din județele Sălaj și Bihor. În aceste condiții, nici la 20 de ani de la începerea proiectului, nimeni nu știe exact când va fi gata toată autostrada.

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii: Vă pot răspunde în mod clar la această întrebare în momentul în care avem închise toate tronsoanele și avem semnate toate contractele. Dar încet, încet și pe Autostrada Transilvania avem aproape toate contractele semnate.

Pentru moment, transportatorii sunt nevoiți să circule pe porțiuni.

Miron Sporea, vicepreşedinte, Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002: Cel mai important pentru transportatori e să circule pe autostrăzi. Pentru că ne mişcăm mai repede. Orice ieşire sau abatere costă timp. Trebuie să ajungem cu autostrada până la vama Borş.

Oficialii de la drumuri au mai semnat și ultimele două contracte lipsa ale autostrăzii care va lega Sibiul de Făgăraș. Șoseaua, cu o lungime de aproape 70 de kilometri., ar urmă să fie gata la sfârșitul lui 2027.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite