Autostrada Moldovei, întârzieri serioase în graficul asumat oficial. Executantul italian a primit avertisment de la CNAIR. Sorin Grindeanu: Mă irită că ultimul lot a rămas necontractat

31 martie 2023, 14:27

La prima vedere, pe lotul 1 de pe Autostrada Moldovei, șantierul avansează însă, în realitate, constructorul italian, abia a ajuns la 10 % din lucrările pe care trebuia să le facă până la această dată. Luna trecută, Compania de Administrare a Infrastructurii a notificat firma, dar nu s-a schimbat nimic. Din cauza temperaturilor scăzute, lucrările abia s-au reluat.

Tronsonul 1 care leagă A3, în localitatea Dumbravă, de Mizil, are o lungime de 21 de km, iar lucrările au început în august anul trecut. Autostrada Moldovei – A7, are și un rol strategic pentru că ar urma să lege Bucureștiul de granița cu Ucraina la Siret.

CRISTIAN PISTOL, director general CNAIR: Este o întârziere considerabilă, a fost actualizat acest grafic de execuție în funcție și de sincopele pe care le-au avut în execuție.

Consorțiul italian Pizzarotti da vina pe siturile arheologice care nu au fost încă descărcate în totalitate de sarcină. Aceeași firma a înregistrat 4 ani de întârzieri la o altă lucrare, tronsonul Sebeș – Turda din A 10.

Merg greu lucrările și pe lotul 2 din A7 – între Mizil și Pietroasele, lung de 28 km, dar cele mai mari probleme sunt cu al treilea tronson, de la Pietroasele până în municipiul Buzău. Sunt 14 km care încă nu au fost adjudecați din cauza contestațiilor depuse de o firmă din Neamț.

SORIN GRINDEANU, ministrul Transporturilor: Mă irită faptul că ultimul lot a rămas necontractat, în acest moment ne aflăm în stadiul în care s-a contestat o clarificare cerută de CNAIR celor care au depus oferte.

Cu toate aceste blocaje, autoritățile rămân optimiste și spun că până la finalul acestui an vom avea 100 de km noi de autostradă și drum expres.

CRISTIAN PISTOL, director general CNAIR: Noi ne-am propus 100 km de autostradă și drum expres, primul lot vom vedea în mod cert cred că va fi pe centura București.

Autostrada A7, care ar trebui să fie gata integral peste 3 ani, va uni capitala cu nordul țării, prin Ploiești, Buzău, Focșani, Pașcani, Siret. Șoseaua de mare viteză, cu lungimea de aproape 440 de km, va costa 18 miliarde de lei, bani obținuți prin PNRR.

 

VEZI ȘI

Autostrada ”Moldovei” prinde viteză. S-a dat undă verde pentru lucrări la alte trei loturi de pe A7, pe tronsonul Bacău-Pașcani

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite