Autorul-kamikaze al atentatului din Rusia, soldat cu 14 morți, este cetățean rus născut în Kîrgîstan. Alerte false cu bombă la metrou

4 aprilie 2017, 08:55

Astăzi, liniile de metrou au fost închise de două ori. Alertele au fost, din fericire, false. Teroristul a fost identificat: Akbarjon Djalilov, cetățean rus, născut în Kîrgîstan în 1995. El este cel care a semănat groaza. Anchetatorii se declară convinși că a acționat de unul singur.

Întreaga noapte, oamenii au adus flori și lumânări la locul atentatului. Iar din toate colțurile lumii, pleaca spre Rusia mesaje de solidaritate. Inclusiv de la București.  Ministerul român de Externe a condamnat atacurile de acest tip, indiferent de rațiune și forma de manifestare.

Între timp, apar dezvăluiri cutremurătoare despre victime. Spre exemplu, o fată de 29 de ani trăiește datorită mamei sale, care s-a aruncat peste ea în momentul exploziei. Mama a murit. Iar o adolescentă de 15 ani care intenționa să o plimbe pe bunica sa prin oraș, a fost ucisă în atac.

ACTUALIZARE 17.30 Cele două alerte de la metrou  s-au dovedit false. La Moscova se circulă normal, însă au fost sporite măsurule se securitate, a transmis corespondentul nostru în capitala Federației Ruse, Liviu Iurea.

ACTUALIZARE 14.00 După verificări minuțioase, autoritățile au ajuns la concluzia că amenințarea cu bombă de la stația de metrou Sennaia Ploșciadi din Sankt-Petersburg a fost falsă

ACTUALIZARE 13.00 Stația de metrou Sennaia Ploșciadi din Sankt-Petersburg, unde luni a avut loc explozia soldată cu victime, a fost închisă din nou marți,  după primirea unui apel telefonic anonim care anunța un alt posibil atac. De dimineață, circulația a fost reluată complet însă un apel telefonic care a indicat prezența unei bombe a dus la o nouă oprire a circulației. 

De asemenea, procuratura a anunțat că a fost vorba despre un atac.

ACTUALIZARE 11.30 Crește bilanțul în Rusia. Numărul persoanelor care și-au pierdut viața în atacurile de la metroul din Sankt-Petersburg a ajuns la 14, au anunțat autoritățile ruse. În spital mai au nevoie de îngrijiri medicale 47 de persoane.

ACTUALIZARE 11.00 Serviciile de securitate kârgâze au confirmat ipotezele lansate de presă: Bomba care a explodat în metrou se afla în rucsacul unui atacator sinucigaș. Autorul-kamikaze, Akbarjon Djalilov, este născut în 1995 și este cetățean kârgâz. El ar fi obținut cetățenia rusă. În atentat ar fi acționat singur.

_____________

În presa rusă care citează surse apropiate anchetei se vehiculează ipoteza potrivit căreia atacul ar fi fost produs de un atacator terorist sinucigaș. Bărbatului i se dă și vârsta, 23 de ani, și se specifică că este originar dintr-o țară din Asia Centrală.

Ulterior o altă sursă a confirmat că în epicentrul deflagrației din vagonul de metrou a fost găsit cadavrul unui tânăr din Asia Centrală dar este prematur de afirmat că acesta a detonat bomba.

De luni seară au fost date în urmărire două persoane, dar noaptea trecută, anchetatorii au mai introdus pe lista de suspecți o a treia persoană, un tânăr de 22 de ani originar din Kârgâzstan.  Se știe că s-a stabilit în Sankt-Petersburg în urmă cu șase ani și în această perioadă și-a schimbat de mai multe ori actele de identitate.

Anterior presa a dat publicității fotografia unui bărbat îmbrăcat în haine islamiste, însă acesta s-a predat și a declarat însă că nu are nicio legătură cu atentatul ci pur și simplu călătorea cu metroul.

Într-un ultim bilanț publicat, serviciile antiteroriste au informat despre 11 morți și 51 de răniți spitalizați, a transmis Liviu Iurea.

Președintele Vladimir Putin a depus în cursul serii un buchet de flori roșii în fața stației unde este imobilizată garnitura vizată de atentat. El condusese anterior o reuniune cu reprezentanți ai Serviciului Federal de Securitate (FSB), ai serviciilor de intervenții în cazuri de urgență și ai Ministerului de Interne.

Explozia s-a produs în vagonul unui metrou în mers, între două stații. Până să vină echipele de intervenție, oamenii s-au ajutat unii pe alții, cum au putut. Era important să iasă din vagon, ușile se blocaseră.

S-au auzit urlete, peroanele s-au umplut de fum, peste tot alergau oameni dezorientați. Dincolo de răni, șocul fața de ceea ce s-a întâmplat.

După cum arata ușa garniturii de metrou, a fost clar de la început că explozia s-a produs în interiorul vagonului. Imediat, a fost închisă întreaga rețea și toți pasagerii, evacuați din stații.

Zeci de salvari au ajuns în câteva minute; orațul a fost survolat de elicoptere; echipe speciale au căutat minuțios alte dispozitive explozive și au găsit: al doilea era plasat în altă stație, a fost dezamorsat la timp.

Asemăntor celui care a fost detonat: un kilogram de explozibil și pumni de cuie, ca să semene cât mai multă moarte.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite