Autorul atentatului de la Istanbul a fost identificat. Starea de urgenţă din Turcia a fost prelungită cu trei luni

4 ianuarie 2017, 08:48

Identitatea atacatorului din clubul de noapte de la Istanbul din noaptea de Revelion este sigură: este un etnic uigur din Kîrghîzstan, care a luptat în rândurile grupării teroriste Statul Islamic.

Poliţia a arestat 36 de persoane despre care nu a precizat decât că sunt străini. Suspecţii au fost reţinuţi în urma unui raid la Izmir.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că atacul asupra clubului de noapte a fost o tentativă deliberată de a divide naţiunea, iar statul turc nu a încercat niciodată să se amestece în modul în care cetăţenii săi îşi organizează sărbătorile.

În ciuda afirmaţiei preşedintelui, Directoratul pentru Afaceri Religioase a dat un comunicat în decembrie în care afirmă că celebrarea Anului Nou nu concordă cu valorile musulmane. O poziţie criticată de unele segmente ale societăţii.

Cu garoafe şi bannere pe care scria „nu ne vom obişnui cu violenţa”, sute de oameni au mărşăluit până la clubul Reina, scena atacului din noaptea între ani. Acolo au ţinut un moment de reculegere în memoria celor 39 de oameni ucişi şi au făcut un nou apel la pace şi secularism.

Atacul de Revelion a fost revendicat de gruparea teroristă Stat Islamic.

Într-un comunicat teroriştii au descris clubul Reina drept un loc de adunare al creştinilor pentru a celebra o sărbătoare păgână şi că atacul a fost un răspuns la acţiunile militare ale Turciei în Siria.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite