Autorul atacului de la Londra, revendicat de gruparea teroristă Stat Islamic, a fost identificat. Încă o persoană rănită a decedat

23 martie 2017, 09:29

ACTUALIZARE 23.30 Încă o persoană rănită în atentatul de la Londra a decedat. Este vorba desprre un bărbat de 75 de ani, a cărui identitate nu a fost dezvăluită. Bilanţul victimelor a ajuns la 4 morţi şi 39 de răniţi, la care se adaugă atacatorul, ucis de forţele de securitate.

Masood se mutase de curând de la Kent la Londra. Era recidivist, fusese condamnat de mai multe ori pentru vătămare corporală gravă şi deţinere de arme, inclusiv cuţite.

Nu era însă despre el nicio informaţie că ar fi implicat într-un complot terorist.

La mai puţin de 24 de ore de la atac, a venit şi revendicarea. ISIS îşi asumă atentatul. Propria sa agenţie de presă a postat un anunţ potrivit căruia atacatorul este un soldat al Statului Islamic. Atentatul din faţa Parlamentului este răspunsul la apelurile grupării de a-i distruge pe cetăţenii statelor din coaliţia internaţională anti-ISIS.

În noaptea de miercuri spre joi, poliţia a făcut mai multe raiduri în Birmingham şi Londra, dar şi în alte oraşe. Au fost arestate 8 persoane.

La 9.33 GMT, la Scotland Yard şi în Camera Comunelor a fost ţinut un moment de reculegere pentru Keith Palmer, ofiţerul de poliţie înjunghiat la intrarea în Parlament.

9.33 era indicativul poliţistului ucis.

ACTUALIZARE 17.30 Bărbatul care a comis atacul terorist de la Westminster este  Khalid Masood, transmite Scotland Yard.

Masood, în vârstă de 52 de ani, s-a născut în Kent şi  a locuit mai mult timp în comitatul West Midlands, care cuprinde zona metropolitană a oraşului Birmingham.

Masood nu era în atenţia niciunei investigaţii în curs şi nu existau informaţii despre intenţia lui de a comite un atac terorist, menţionează Scotland Yard.

Bărbatul fusese condamnat pentru atac, inclusiv pentru vătămare corporală gravă, port ilegal de armă şi ultraj.

Prima sentinţă a fost dată în noiembrie 1983, iar ultima în decembrie 2003. Nu a fost condamnat pentru acte de terorism.

ACTUALIZARE 14.20 Agenţia de presă AMAQ, unul dinte organele oficiale ale ISIS, a anunţat joi la prânz că atacul din faţa Parlamentului a fost comis de un soldat al grupării Stat Islamic. A fost un răspuns la apelurile grupării de a-i distruge pe cetăţenii statelor din coaliţia internaţională anti-ISIS.

ACTUALIZARE 12.20 Theresa May a ţinut un discurs în Parlament: A fost un atac asupra oamenilor liberi de pretutindeni. (…) Îi vom face pe atacatori să plătească preţul cuvenit. Oamenii care propagă aceasta ură nu ne vor învinge, valorile noastre vor învinge.

– ne-am întâlnit aici, toţi membrii Parlamentului, pentru că ştim că democraţia şi valorile pe care le are vor prevala oricând. Aceste valori libertatea de exprimare, libertatea de mişcare sunt importante în acest loc. Dar sunt împărţite de toţi oamenii din întreaga lume.

– Teroristul a venit în locul unde oameni de toate naţionalităţile vin să se plimbe şi să fie liberi. Este un act de ură împotriva oamenilor nevinovaţi copii şi femei. A fost un atac asupra oamenilor liberi de pretutindeni.

– le mulţumesc tuturor prietenilor şi aliaţilor din întreaga lume cărora le-a păsat şi care au fost alături de noi în aceste momente grele.

– Ceea ce s-a întâmplat ieri este acum obiectul de investigaţie a poliţiei. Trebuie să înţelegeţi că există limite şi nu putem să vă spunem totul.

– Ieri un singur atacator a intrat cu maşina în viteză pe trotuarul de pe podul Westminster omorând doi oameni şi rănind aproximativ 20. Ştim că printre victime sunt şi trei copii francezi, doi români, doi sud coreeni, un german, un polonez, un irlandez, un chinez, un italian, un american şi doi greci.

– suntem în legătură directă cu guvernele tuturor statelor afectate.

– au fost răniţi şi doi poliţişti, care sunt în stare gravă la spital.

– din păcate ofiţerul de 48 de ani a murit. El şi-a devotat viaţa în serviciul acestei ţări (…) Este un erou şi acţiunile sale nu vor fi niciodată uitate.

– Ştiu că şi parlamentarii doresc să mulţumească forţelor de securitate care ne-au asigurat astfel încât să putem să desfăşurăm o activitate normală.

– Nivelul de ameninţare în Marea Britanie a fost stabilit la „sever”. Este a doua ameninţare.

– am avut informaţii de la servicii că un atac terorist este iminent aşa că am decis că nivelul de alerta teroristă rămâne la sever. Vom lua măsuri de securitate suplimentare pe întreg teritoriul ţării.

– sute de forţe de ordine lucrează la această anchetă. Ceea ce pot confirma este că poliţia a făcut miercuri seară şase raiduri la Birmingham şi a arestat câteva persoane. Poliţia crede că sunt posibile şi alte atacuri de acest fel.

–  Vă pot confirma că bărbatul era născut pe teritoriul britanic şi acum câţiva ani a fost anchetat de MI5 în cazuri de violenţă extremistă, era o figură cunoscută. Cazul lui a fost clasat şi nu se afla în prezent în atenţia serviciilor de securitate, nu au existat indicii despre intenţiile sale sau despre complot

– Atacatorul a acţionat singur şi poliţia crede că ar putea fi şi alte persoane implicate. Îi vom dezvălui curând identitatea. Este un cetăţean britanic. Acum câţiva ani a fost investigat de MI5. Dosarul său ne arată că nu era urmărit pentru activităţi de terorism.

– Scotland Yard-ul a confirmat seară că nu există deocamdată nicio legătură între ideologia islamistă şi acţiunea atacatorului. Nu trebuie să ne temem de această ameninţare.

– Vom majora numărul patrulelor pe tot teritoriul ţării. Din iunie 2013, serviciile noastre au reuşit sa dejoace 11 posibile tentative de  atentate. Vom majora bugetul dispozitivului de antiterorism cu 30% în această sesiune parlamentară.

– vom apela la experţi în terorism din întreaga lumea.

– atacatorul a încercat să intre în Parlament dar a fost oprit la 40 de metri prin împuşcare. Nu a reuşit. Poliţia şi-a făcut datoria, dar ca procedură îşi revizuieşte dispozitivul şi va suplimenta forţele de ordine.

– În numele întregii ţări vreau să aduc un omagiu acestor oameni şi vreau să asigur oamenii că siguranţa şi securitatea vor fi readuse. Atacul de ieri nu demonstrează decât că au acţionat cu profesionalism remarcabil.

– Milioane de oameni se duc la serviciu, astăzi străzile erau mai aglomerate ca oricând, cafenelele autobuzele, oamenii se urcă în avioane pentru a călători spre Londra, aceste acţiuni de normalitate sunt cel mai bun răspuns la terorism. Acela că noi refuzăm să-i lăsăm să câştige şi vor răspunde în acelaşi spirit.

– Îi vom face pe atacatori să plătească preţul cuvenit. Oamenii care propaga aceasta ură nu ne vor învinge, valorile noastre vor învinge.

ACTUALIZARE 11:30 Parlamentul Marii Britanii a ţinut, joi, un moment de reculegere, în memoria victimelor atentatului de la Londra.

De la un capăt la altul al globului, comunitatea internaţională a reacţionat la atentatul de la Londra. Liderii au transmis condoleanţe familiilor afectate şi autorităţilor britanice şi au condamnat terorismul, nuanţând pericolele care există în fiecare zonă în parte.

ACTUALIZARE 11:00 Corespondentul TVR la Londra, Felix Totolici, ne spune care sunt ultimele noutăţi.

Zona Palatului Parlamentului este blocată joi şi împânzită de poliţie. Directorul Poliţiei a anunţat că identitatea atacatorului a fost stabilită, dar a rugat presa să nu divulge informaţiile.

Ministrul britanic al Apărării a confirmat că a fost un atac terorist şi poziţia oficială este că se fac cercetări dacă atentatul a fost plănuit în afara Marii Britanii sau în interior.

ACTUALIZARE 10:15 Ediţia online a The Independent anunţă că femeia decedată era o profesoara de origine spaniolă. Ea mergea să îşi ia copiii de la școală, când a fost lovită de maşina atacatorului care a urcat pe trotuarul de pe Podul Westminster. Aysha Frade, în vârstă de 43 de ani, a murit din cauza rănilor provocate de maşina.

Mass-media spaniolă spune că femeia avea două fiice cu vârste cuprinse între opt și 11 și lucra la Londra.

ACTUALIZARE 9:50 Comandantul unității antiteroriste a poliției britanice a anunţat că atacul s-a soldat cu patru morţi, inclusiv atacatorul: două persoane civile – o femeie de 40 de ani şi un bărbat de 50 de ani, un poliţist şi atacatorul.

29 de persoane sunt internate în stare stabila în cinci spitale, iar 7 sunt în stare critică.

În noaptea de miercuri spre joi poliţia a efectuat un raid în Birmingham şi au fost făcute şapte. Maşina folosită de atacator fusese închiriată în Birmingham.

Poliţia afirmă că a fost un singur atacator, dar caută posibili complici şi a făcut apel la jurnalişti să nu divulge eventuale noi informaţii – ci să le dea autorităţilor. Deocamdată, oficială este doar supoziţia că bărbatul era inspirat de terorismul islamist.

(w380) PoliÅ£istPoliţia londoneză a publicat însă fotografia agentului ucis cu cuţitul – avea 48 de ani. Încă trei dintre răniţi erau tot poliţişti – care tocmai veneau de la o ceremonie de decorare a unui coleg.

Atentatul de la Londra a fost de felul în care se temeau cel mai mult forţele de ordine, şi pentru care se pregătesc permanent – dar care poate fi foarte greu prevăzut sau împiedicat.

Atacatorul a mers cu maşina pe podul Westminster, o zonă extrem de frecventată de turişti. Apoi în apropiere de Parlament a virat brusc pe trotuar şi a dat peste oameni – aici au fost zecile de răniţi.

În scenele de panică, a alergat câţiva metri până în apropiere de legislativ şi l-a ucis cu cuţitul pe poliţist – după care a fost împuşcat de colegii acestuia.

Scene de şoc şi groază în piaţa parlamentului londonez. Un şofer a intrat intenţionat cu maşina în pietonii aflaţi pe podul Westminster. Mai multe persoane au fost rănite. Una dintre ele, o femeie, a decedat în ciuda intervenţiei medicilor. Apoi, bărbatul a izbit vehiculul în poarta legislativului în încercarea de a pătrunde în curtea palatului. A atacat un poliţist pe care l-a înjunghiat. Ofiţerul a murit în urma rănilor. Fostul premier polonez, Radoslaw Sikorski a fost martor la atentat.

Am auzit zgomote metalice puternice şi am crezut că a fost o coliziune, apoi am văzut căzând om după om. Potrivit obişnuinţei mele de vechi ziarist mi-am închis telefonul şi am privit mai cu atenţie scena. Am văzut cinci oameni întinşi pe jos, şi pe trotuar şi pe carosabil şi am înţeles că a fost un act deliberat.

Premierul Theresa May a convocat comitetul Cobra, care gestionează crizele de securitate iar serviciile de securitate considera ca este un act de terorism.

Valorile parlamentului sunt democraţia, libertatea, drepturile omului, domnia legii. Impun admiraţie şi respect din partea oamenilor liberi oriunde. De aceea, parlamentul este o ţintă pentru cei care resping aceste valori. Dar, vreau să fie foarte clar: orice tentativă de a învinge aceste valori prin violenţă şi teroare va eşua. Mâine dimineaţă, parlamentul se va reuni în mod normal.

Theresa May, care se află în parlament în momentul atacului, a fost evacuată de urgenţă. Clipe de coşmar au traversat şi oamenii prinşi de incident în Roata Mileniului, aflată în imediata apropiere a palatului Westminster, şi închisă la cererea politiei. A fost blocat accesul şi în staţia de metrou din zona şi pe străzile care duc spre clădirea legislativului.

În urma incidentului, parlamentul scoţian a suspendat dezbaterile privind organizarea unui referendum asupra secesiunii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite