Autorităţile vor să reorganizeze spitalele ca să evite supraaglomerarea UPU

10 februarie 2017, 20:29

Traseul pacientului ar trebui să înceapă la medicul de familie apoi, pe bază de trimitere, să ajungă la medicul specialist şi, în cele din urmă, la spital. În realitate, imediat ce li se face rău, românii se duc la camera de gardă.

Exact pe dos faţă de restul europenilor. În alte ţări, numărul paturilor din unităţile sanitare a scăzut considerabil şi doar cazurile foarte complexe ajung la internare.

Pentru că şi România este obligată să se alinieze normelor europene, autorităţile au făcut un plan pentru a stimula tratarea bolnavilor în regim de zi. Şi pentru a-i încuraja pe români să ceară întâi ajutorul medicilor de familie.

Medicii de familie spun că e nevoie de o schimbare în mentalitatea pacienţilor, dar şi de o creştere a salariilor pe care le primesc.

Nici la spitalele din ţară situaţia nu e diferită. În Piatra Neamţ, de exemplu, toate cele peste 800 de paturi din spitalul judeţean sunt ocupate. O nouă reducere a numărului lor, fără alte schimbări în sistem, ar fi o problemă.

Planul autorităţilor este ca, până în 2022, să nu fie mai mult de 40 de paturi la mia de locuitori. Însă, pentru asta este nevoie de organizarea întregului sistem. Iar la sate, echivalează cu mărirea numărului de medici de familie, astfel încât locuitorii să poată ajunge la ei cu uşurinţă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă