Autorităţile se pregătesc de ridicarea restricțiilor, dar cu precauție. Prima măsură ar putea fi renunțarea la mască în aer liber, probabil în 2-3 săptămâni

14 februarie 2022, 18:02

Numărul cazurilor noi de COVID a tot scăzut în ultima săptămână. Au fost 12.000 la ultima raportare, aproape la fel ca la bilanţul anterior. Şi gradul de pozitivare a început să scadă. Infecţia a fost depistată la 30 la sută din ultimele teste. Şi numărul deceselor e în scădere. 75, dintre care 11 anterioare, au fost raportate la ultimul bilanţ. Autorităţile vor pune problema ridicării stării de alertă în următoarea perioadă. Dar eliminarea treptată a restricţiilor va fi decisă doar dacă va scădea susţinut numărul pacienților internați, mai ales la Terapie Intensivă, spune ministrul Sănătății. Şi numai după consultări cu specialiştii.

Rafila: Renunțarea la restricții se va decide în funcție de numărul spitalizărilor și al pacienților internați la ATI. Cifrele ne arată că am intrat pe un trend descendent al cazurilor de COVID-19

ALEXANDRU RAFILA, ministrul Sănătăţii: Până se ridică starea de alertă, sigur că anumite restricții – cum ar fi, de exemplu, utilizarea măștii în aer liber – s-ar putea renunța la ele – sau creșterea gradului de ocupare a unor instituții care organizează evenimente, dar numai în corelație cu evoluția reală. Probabil că într-un interval de 2-3 săptămâni, dacă numărul de cazuri scade consistent şi începe şi acea scădere a cazurilor din secţiile de Terapie Intensivă, o astfel de măsură ar putea fi luată. Vom asista la scăderea numărului din secţiile de Terapie Intensivă, o scădere susţinută după 7-10 zile începând de astăzi.

Acum, numărul celor internaţi cu Covid creşte. Dintre cei aproape 11.000 trataţi în spitale, 1.155 sunt la Terapie Intensivă – mai mulţi decât la ultima raportare.

Dr. CĂTĂLIN APOSTOLESCU, managerul Institutul „Matei Balş”: Pacienţi cu prezentări tardive, pacienţi cu comorbidităţi, pacienţi în vârstă. Formele care ajung la ATI întrunesc măcar două din aceste 3 criterii. Proporţia celor vaccinaţi care ajung la terapie intensivă e foarte foarte mică.

Datele strânse din 40 de spitale din ţară arată că, la ATI Covid, doar un pacient din cinci e vaccinat.

69 de ani e media de vârstă a celor ajunşi în stare gravă. Aproape 80 la sută au peste 50 de ani. Iar 9 din 10 au cel puţin o comorbiditate. În mod surprinzător, doar unul din opt avea varianta Delta, semn că şi Omicron le poate face mult rău celor mai vulnerabili, mai ales dacă nu sunt imunizaţi.

După veştile privind posibilele relaxări, nivelul vaccinării s-a prăbuşit, însă. Iar oficialii se gândesc să renunţe la tichetele de masă oferite celor care îşi completează schema de vaccinare. Medicii fac apel la oameni să nu lase garda jos şi să se protejeze prin toate mijloacele, fiindcă şi Omicron ucide. În țările unde autoritățile au anunțat eliminarea unora dintre restricții, majoritatea populației este vaccinată anti-COVID, iar numărul pacienților internați la ATI este mic.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite