Autorităţile române, ucrainene şi moldoveneşti vor decide ce nave pot intra pe canalul Sulina

Traficul naval în rada portului Sulina este sub control, susţin autorităţile române care dau asigurări că nu a fost vorba niciun moment de blocarea canalului sau de lipsa de personal de ghidare a navelor. Este însă nevoie de un nou protocol pentru ca sunt tot mai multe nave şi nu toate respecta regulile. De acum înainte, autorităţile române, ucrainene şi moldoveneşti vor decide cine intră pe canalul Sulina în funcţie de marfă, dar şi de capacitatea porturilor către care se îndreaptă.

26 Mai 2022, 20:20 Știrile TVR |

La acest moment în rada exterioară a portului Sulina peste 100 de nave aşteaptă de zile bune să ajungă în porturile navale Reni şi Ismail din Ucraina. Doar o mică parte din cele rămase trebuie să ajungă în porturile Galaţi şi Brăila.

Porturile ucrainene Reni şi Ismail sunt mici, au câteva dane şi trebuie să preia tot transportul naval destinat altădată marilor porturi maritime, închise acum din cauza războiului.

Autorităţile române spun că în ultima perioadă s-au confruntat cu situaţia unor nave care au cerut să intre pe Sulina, deşi nu aveau marfă şi nici dane libere în porturile ucrainene. Astfel, câteva zeci dintre ele au rămas în aşteptare pe canal. Pentru a pune punct acestei situaţii, autorităţile din Ucraina, Republica Moldova şi din ţara noastră au decis să schimbe

La fel vor fi autorizate şi navele care se îndreaptă către porturile româneşti sau din Republica Moldova. Autorităţile de la Chişinău s-au arătat dispuse să îşi ajute vecinii ucraineni pentru a prelua unele nave care nu pot fi operaţionalizate în portul Reni.

Autorităţile române iau în calcul şi efectuarea de transporturi pe timp de noapte. Pentru acest lucru este însă nevoie de investiţii în balize de semnalizare luminoase.

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 33°C
IASI 26°C 32°C
CLUJ 29°C 30°C
CONSTANTA 25°C 27°C
CRAIOVA 27°C 31°C
BRASOV 25°C 28°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI