Autorităţile poloneze verifică starea adăposturilor civile

Adăposturi
Adăposturi
11 octombrie 2022, 13:28

Viceministrul de interne Maciej Wasik a declarat recent că este vorba despre o operaţiune ”de rutină” care era planificată înainte de izbucnirea războiului din Ucraina.

Timp de două luni, pompierii şi voluntarii corpului de Protecţie Civilă vor face o verificare a condiţiilor şi capacităţii refugiilor pentru civili şi ”vor pune în ordine instalaţiile uitate după Războiul Rece”, a menţionat oficialul polonez.

”Ne pregătim pentru cele mai negre scenarii”, a subliniat Wasik, ”deşi este puţin probabil să se întâmple, pentru că Polonia nu este în pericol, fiindcă facem parte din NATO”.

Referindu-se la conflictul din Ucraina, oficialul polonez a declarat că ţara sa ”nu participă la acest război, deşi sprijinim ferm Ucraina’‘ şi a adăugat că, ”desigur, există riscul unui sabotaj rus împotriva gazoductului baltic” care leagă Polonia de Danemarca şi Norvegia.

Potrivit lui Wasik, reţeaua poloneză de adăposturi de război este formată din circa 62.000 de instalaţii de acest tip, însă conform datelor Protecţiei Civile sunt de fapt circa 40.000, majoritatea abandonate sau inutilizabile, cu o capacitate de a adăposti un milion de persoane.

Polonia are o populaţie de aproape 39 de milioane de locuitori, menţionează EFE.

Primarii unor localităţi poloneze aflate în apropierea frontierei cu Rusia, în regiunile Kaliningrad (nord) şi Suwalki (est), au primit recent o listă cu locurile care ar putea fi folosite drept refugii pentru populaţia civilă în cazul izbucnirii unui război cu Rusia, iar în unele cazuri au publicat sfaturi pentru populaţie cu privire la modul în care oamenii pot adapta beciurile şi garajele pentru a se adăposti.

Separat, guvernul polonez a stabilit un protocol pentru distribuirea către populaţie a tabletelor de iodură de potasiu, în caz de contaminare nucleară, iar mai multe primării, inclusiv primăria Varşoviei, au publicat pe internet punctele unde vor fi distribuite aceste pastile.

Sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite