Autorităţile încearcă să prevină scumpirea speculativă a măştilor, odată cu obligativitatea de a le purta

23 aprilie 2020, 21:07

Înainte de sezonul gripal, o mască chirurgicală simplă costa 20-30 de bani. După ce a fost declarată pandemia de coronavirus, a ajuns să coste şi 16 lei bucata.

Cererea de echipamente de protecţie, care a depăşit cu mult oferta, a dus la explozia preţurilor.

Măştile s-au mai ieftinit după ce pe piaţă au început să intre cantităţi mai mari.

Unele firme chiar au renunţat la adaosurile comerciale, astfel că o mască simplă poate fi cumpărată acum şi cu 2 lei 50 bucata. Dar nu se găsesc peste tot.

Iar din 15 mai, toată lumea va fi obligată să poarte măşti în spaţiile publice închise şi în mijloacele de transport în comun.

Stocurile s-au epuizat din nou în multe locuri.

La Iaşi, chiar în centru, o singură farmacie vinde pachete de câte două-trei măşti.

Potrivit autorităţilor, compania statului, UNIFARM, are în depozite peste patru milioane de măşti chirurgicale simple şi alte milioane de măşti FFP2 şi 3, care asigură o protecţie mai ridicată.

În plus, fabricile din România produc, zilnic, 700 de mii de măşti chirurgicale, iar curând producţia va urca la un 1 milion pe zi, spune ministrul Economiei.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu: Din discuțiile pe care le-am avut cu producătorii este vorba de un preț de 2 lei fără TVA și vrem să ne asigurăm că rămâne în jurul aceluiași preț. Nu vom lăsa ca prețurile să ajungă unde au fost la început, speculativ.

Premierul respinge varianta plafonării preţurilor pe motiv că ar alimenta piaţa neagră.

Prim-ministrul României, Ludovic Orban: Asta e obiectivul pe care-l avem, sa producem în România cât mai mult și să reuşim să importam ceea ce nu producem suficient în România.

În toată ţara ar fi nevoie de milioane de bucăţi, zilnic, fiindcă o mască nu poată fi purtată toată ziua.

Dacă se umezeşte trebuie înlăturată imediat, altfel va deveni mediu de cultură pentru microbi. E drept, este mai greu pentru cei care poartă ochelari, care se aburesc.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite