Autorităţile de la Bucureşti vor schimba logica finanţărilor pentru Republica Moldova

Ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, susţine că autorităţile de la Bucureşti vor schimba logica finanţărilor pentru Republica Moldova. Aflat într-o vizită în municipiul Bălţi, diplomatul român a declarat că Bucureştiul va finanţa doar proiecte concrete, la nivel local.

 

17 Ianuarie 2020, 09:59 (actualizat 17 Ianuarie 2020, 16:31) |

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță: "Cel puțin o perioadă vom fi foarte atenți cu cine vom lucra, pentru că vrem ca cei care să fie beneficiarii cu adevărat a acestor proiecte sunt cetățenii Republicii Moldova. La Chișinău când ajungi, vei fi surprins chiar și ca diplomat străin să vezi câte vile frumoase câte mașini scumpe circulă, în condițiile în care salariul în Republica Moldova este foarte jos. Este o discrepanță uriașă și cu toate acestea de fiecare dată se cer bani dinafară."

Recent, în cadrul unui studiu realizat de Institutul Republican Internațional, cetățenii moldoveni au fost întrebați ce cred despre statele care au investit în Republica Moldova. Aceștia au clasat pe primul loc Uniunea Europeană, cu 47 la sută, pe locul doi Rusia cu 27 la sută, pe locul trei Statele Unite ale Americii cu cinci la sută, iar România pe ultimul loc cu patru la sută.

În acest context, ambasadorul Daniel Ioniță a ținut să reamintească și despre cele aproape o mie de grădinițe din Republica Moldova, renovate în ultimii ani doar cu banii oferiți de guvernul de la București.

Și nu doar grădinițe au fost renovate. Autoritățile de la București au donat peste 190 de microbuze școlare pentru toate raioanele Republicii Moldova.

An de an, guvernul României oferă mii de burse pentru liceeni, studenții și masteranzii basarabeni și peste 1100 de locuri gratuite în taberele de odihnă din România.

În domeniul Sănătății, doar la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău, au fost renovate 16 secții cu bani ai cetățenilor români, iar la Cahul a fost creat un Centru modern de Transfuzii. De asemenea, proiectul SMURD este în desfășurare și s-a reușit salvarea a zeci de pacienți.

În domeniul Culturii, au fost renovate Sala cu Orgă și Muzeul Național de Arte, iar la Cahul se reconstruiește Teatrul Bogdan Petriceicu Hasdeu.

La spectacolul de gală dedicat Zilei Culturii Naționale, de la Sala cu Orgă, clădire renovată cu bani oferiți de contribuabilii români, Ministerul Culturii de la Chișinău nu a invitat niciun reprezentant al ambasadei României.

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 10°C
IASI 5°C 4°C
CLUJ 8°C 7°C
CONSTANTA 11°C 7°C
CRAIOVA 18°C 11°C
BRASOV 8°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI