Autoritatea Sanitară Veterinară anunță controale ample în privința comercializării cărnii de porc. Legea le permite producătorilor să vândă carnea doar dacă animalul a fost sacrificat la un abator autorizat

Deși suntem abia la sfârșitul lui noiembrie, unii comercianți au început să vândă, deja, porci și carne de porc, fără acte, pe internet sau direct din gospodării. Autoritățile estimează că, în toată țara, sunt peste 20.000 de samsari care fac comerț ilegal și anunță controale. Medicii recomandă să cumpărăm carne doar de la comercianți autorizați, pentru a preveni riscul de a ne îmbolnăvi.

22 Noiembrie 2021, 19:10 |

"- Încă nu mi-a picat nimic, doar am pus afişul.

- Şi câţi aveţi de vânzare?

- Sunt.

- Purcei?

- Da".

În satul buzoian Tăbărești e focar de pesta porcină, iar comercializarea animalelor e interzisă, pentru a preveni răspândirea bolii. Chiar și așa, peste tot apar afișe care anunță vânzarea porcilor pentru sărbători.

Alții au dat anunțuri pe internet. În spațiul virtual, comerțul necontrolat cu porci și carne de porc a luat amploare.

Medicii ne recomandă să cumpărăm carnea de porc doar de la comercianți autorizați.

Principalul risc este reprezentat de trichineloză. Dacă marfa este ținută în condiții insalubre, există risc de toxiinfecție alimentară.

Autoritatea Sanitar-Veterinară anunță controale ample.

Numai anul acesta, peste 400.000 de porci au fost uciși din cauza pestei porcine africane, de două ori mai mulți decât în 2020.

"Este interzis să vinzi carnea de porc din gospodărie pentru că nu este sacrificat în condiții de igienă, nu ai expertiză sanitar veterinară, nu ai documente care să ateste starea de sănătate a animalului", a declarat vicepreședintele Autorității Naționale Sanitar-Veterinare, dr. Mihai Ponea.

Autoritățile estimează că sunt peste 20.000 de samsari care vând porci și carne de porc fără acte și care fac concurență neloială fermierilor corecți.

Legea le permite producătorilor să vândă carnea doar dacă animalul a fost sacrificat la un abator autorizat. În rest, pot vinde animalele în viu, dar cu acte care să ateste, printre altele, starea de sănătate.

Autoritățile vor reguli noi în așa fel încât, pe lângă amenzi, să poată confisca și mașinile care transportă carne fără acte.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 5°C
IASI -2°C 3°C
CLUJ -6°C -1°C
CONSTANTA 0°C 2°C
CRAIOVA 1°C 4°C
BRASOV -4°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI