Autoritatea Europeană a Muncii, aprobată de statele membre ale UE

Uniunea Europeană
Uniunea Europeană
6 decembrie 2018, 20:46

Autoritatea va ajuta la informarea angajaţilor, firmelor şi organismelor naţionale în legătură cu drepturile şi obligaţiile lor în situaţiile transfrontaliere: va uşura inspecţiile transfrontaliere, va media disputele şi va încerca să reducă munca la negru.

Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele pentru moneda euro şi dialog social, şi Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, au salutat acordul și au apreciat că acesta „va întări corectitudinea pe piaţa internă a UE şi va consolida dimensiunea sa socială”.

Confederaţia comercială din Germania a lăudat încheierea acordului. Un membru al board-ului, Annelie Buntenbach, a a ținut să sublinieze însă că noul organism are mai puţine atribuţii decât se preconiza.

În martie, Comisia Europeană a propus înfiinţarea unei Autorităţi Europene a Muncii, precum şi o iniţiativă de asigurare a accesului la protecţie socială pentru toţi salariaţii şi lucrătorii independenţi.

În ultimul deceniu, aproape că s-a dublat numărul de cetăţeni mobili, care trăiesc şi/sau lucrează într-un alt stat membru. În 2017 erau 17 milioane.

Autoritatea vizează un triplu obiectiv. În primul rând, va oferi cetăţenilor şi întreprinderilor informaţii despre oportunităţile de lucru, de ucenicie, de recrutare şi de formare, precum şi despre programele de mobilitate. Va acorda îndrumare referitoare la drepturi şi obligaţii legate de traiul, munca şi/sau funcţionarea într-un alt stat membru al UE.

În al doilea rând, autoritatea va sprijini cooperarea dintre autorităţile naţionale şi le va ajuta să garanteze că normele UE care protejează şi reglementează mobilitatea sunt respectate fără dificultăţi şi în mod eficient. În prezent, există un corp consistent de legislaţie a UE care reglementează libera circulaţie a lucrătorilor.

Autoritatea va ajuta la intensificarea schimbului de informaţii, va sprijini dezvoltarea capacităţilor în rândul autorităţilor naţionale şi le va acorda asistenţă pentru desfăşurarea unor inspecţii comune şi concertate. Acest lucru va întări încrederea reciprocă dintre părţi, va îmbunătăţi procedurile de cooperare de zi cu zi şi va preveni eventuale fraude şi încălcări ale normelor.

În al treilea rând, Autoritatea Europeană a Muncii va fi în măsură să ofere mediere şi să faciliteze găsirea de soluţii în cazul litigiilor transfrontaliere, de exemplu în eventualitatea restructurării unei întreprinderi în care sunt implicate mai multe state membre.

Autoritatea Europeană a Muncii va fi înfiinţată cu statutul de nouă agenţie descentralizată a UE şi ar trebui să devină operaţională în 2019.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Spania: Scădere record a numărului de şomeri