Autoritățile UE de protecție a datelor, semnal de alarmă: Nu descărcați aplicațiile Cupei Mondiale din Qatar!

Autoritățile UE de protecție a datelor trag un semnal de alarmă privind Mondialul din Qatar
Autoritățile UE de protecție a datelor trag un semnal de alarmă privind Mondialul din Qatar
16 noiembrie 2022, 11:03

Autoritățile europene de reglementare în protecția datelor s-au aliniat pentru a avertiza cu privire la riscurile pe care le prezintă aplicațiile Cupei Mondiale din Qatar pentru vizitatori. Biroul Comisarului pentru protecția datelor din Germania a tras cel mai recent semnal de alarmă.

Într-o declarație de marți, germanii au declarat că datele colectate a două aplicații din Qatar pe care vizitatorii sunt rugați să le descarce „merg mult mai departe” decât indică avizele de confidențialitate ale aplicațiilor.

„Una dintre aplicații colectează date privind apelurile telefonice”, a precizat autoritatea germană. „Cealaltă aplicație împiedică în mod activ ca dispozitivul pe care este instalată să intre în modul sleep. De asemenea, este evident că datele utilizate de aplicații nu numai că rămân pe serverul local, ci sunt transmise și către un server central.”

Șefii germani din domeniul datelor spun că, dacă este „absolut necesar” să fie descărcate aplicațiile, atunci se recomandă folosirea unui alt telefon, gol.

Agențiile de protecție a datelor din Norvegia și Franța au emis deja sfaturi similare.

Luni, autoritatea norvegiană de reglementare s-a declarat „alarmată” de accesul extins pe care îl necesită aplicațiile. „Există o posibilitate reală ca vizitatorii din Qatar, și în special grupurile vulnerabile, să fie monitorizați de către autoritățile din Qatar”, a declarat aceasta.

Agenția franceză a precizat că fanii ar trebui să aibă „o grijă deosebită” cu fotografiile și videoclipurile și recomandă călătorilor să instaleze aplicațiile chiar înainte de plecare și să le șteargă imediat ce se întorc în Franța.

Guvernul francez – deși are legături strânse cu Qatar – a reluat marți sfatul CNIL. „În Franța, datorită [Regulamentului general privind protecția datelor], toate aplicațiile trebuie să garanteze drepturile fundamentale ale persoanelor și protecția datelor lor. Nu și cazul Qatarului”, a scris pe Twitter ministrul Suveranității Digitale, Jean-Noël Barrot, făcând referire la orientările autorității de reglementare în materie de confidențialitate.

Aproape 1,5 milioane de vizitatori sunt așteptați în Qatar pentru Cupa Mondială, care se desfășoară între 20 noiembrie și 18 decembrie. Evenimentul a fost afectat de controverse încă de când a fost acordat turneul în 2010. Acuzațiile de mită și corupție au pătat procesul de licitație, iar situația drepturilor omului din țară, condițiile de muncă ale migranților și tratamentul aplicat comunității LGBTQ+ au fost criticate de activiști, politicieni și asociații de fotbal.

Străinii care vizitează țara au fost rugați să descarce Hayya, aplicația oficială a Cupei Mondiale, în timp ce cei care vizitează unitățile sanitare vor trebui să descarce aplicația Ehteraz de urmărire a infecțiilor.

Ambele aplicații au fost catalogate drept „spyware” de către experți, deoarece oferă autorităților din Qatar un acces larg la datele oamenilor, precum și puterea de a citi, șterge sau modifica conținutul și chiar de a efectua apeluri directe.

Guvernul din Qatar nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Google și Apple, ale căror magazine online găzduiesc aplicațiile, nu au răspuns imediat la cererile de comentarii.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite