Autoritățile ucrainene: Zilele următore vor fi „ultima şansă” pentru civili să evacueze estul Ucrainei

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
7 aprilie 2022, 15:38

„Zilele următoare vor fi probabil ultima şansă de a pleca. Toate oraşele libere din regiunea Lugansk sunt sub focul inamic”, a atras atenţia pe Facebook guvernatorul acesteia, Serghei Gaidai, indicând că ruşii „sunt pe cale să taie toate căile posibile de ieşire”.

„Nu ezitaţi să plecaţi”, a spus el, după ce anterior a dat asigurări pe Telegram că autorităţile „nu vor permite un al doilea Mariupol”, cu referire la oraşul portuar din sudul Ucrainei asediat şi devastat de armata rusă de la sfârşitul lunii februarie.

Situaţia din Rubijne şi Popasna, două oraşe din regiunea Lugansk, „se deteriorează”, a adăugat el.

„Evacuările sunt complicate” şi „nu mai există niciun spital intact în regiune”, a mai spus guvernatorul.

„Vom scoate oameni cu autocare până în ultima zi, până când ruşii vor lansa un atac”, a adăugat el.

O persoană a fost ucisă într-un bombardament joi dimineaţă la Kreminna, un oraş de 20.000 de locuitori situat la 25 de kilometri nord-vest de Severodoneţk, a mai anunţat Gaidai.

Autorităţile ucrainene fac apel de mai multe zile la locuitorii din estul ţării să evacueze regiunea cât mai repede posibil, insistând că, în cazul unei ofensive ruseşti, civilii încă aflaţi acolo „riscă să moară”.

Moscova susţine, în schimb, că vrea să îşi repoziţioneze forţele pentru a-şi concentra eforturile pe „eliberarea” Donbasului, în estul Ucrainei, unde separatiştii proruşi se luptă cu armata ucraineană începând din 2014.,

Anterior joi, vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a spus că guvernul a făcut apel la civilii din zonele contestate din est să părăsească regiunea, şi a anunţat zece coridoare umanitare pentru evacuări, potrivit DPA.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite