Autoritățile pregătesc o procedură de înregistrare şi urmărire a tuturor minorilor neînsoţiţi care ajung în România din Ucraina

14 martie 2022, 13:49

„Nu facem nimic altceva decât să dăm o şansă copiilor ucraineni neînsoţiţi, aşa cum o au şi copiii noştri, pentru că este obligaţia noastră ca stat. (…) Ceea ce este cel mai important este că în viitorul apropiat, probabil că într-o zi, cel mult două, vom avea o procedură foarte clară de înregistrare a tuturor minorilor neînsoţiţi. Când spun minori neînsoţiţi, mă refer la minorii care nu sunt însoţiţi de un părinte sau un reprezentant legal. Deci va fi o procedură de înregistrare şi de urmărire. Sunt stabilite etapele concrete prin care un astfel de copil va trebui să le parcurgă şi probabil că aţi văzut cu toţii cum funcţionează la Siret sau la Sighetu Marmaţiei. Poliţia de frontieră înregistrează, trec prin acel spaţiu de înregistrare al minorilor ‘Blue Dot’, cum îl ştim cu toţii, dar pot fi şi alte organizaţii non-guvernamentale care pot înregistra. Ulterior sunt îndrumaţi către servicii specializate – fie sunt preluaţi de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi plasaţi temporar, până se clarifică situaţia, într-un serviciu social sau sunt îndrumaţi către alte servicii, astfel încât să ne asigurăm că ei, într-un viitor apropiat, beneficiază de toate serviciile, de educaţie, de sănătate şi de orice alt serviciu au nevoie la noi în ţară”, a declarat Elena Tudor, luni, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Ea subliniat că există foarte multe organizaţii non-guvernamentale cu experienţă vastă în domeniul protecţiei drepturilor copilului.

„Şi nu facem nimic altceva decât să ne coagulăm şi să continuăm buna colaborare, motiv pentru care şi noi, la nivelul Ministerului Familiei, am formalizat cumva colaborarea şi începând de sâmbătă, la nivelul fiecărui judeţ, sector al municipiului Bucureşti, există un grup operativ format din reprezentanţi ai direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului”, a mai declarat Elena Tudor.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie a făcut precizările la finalul reuniunii în format hibrid pe care premierul Nicolae Ciucă a avut-o cu reprezentanţii autorităţilor statului, dar mai ales cu reprezentanţii societăţii civile şi ai organizaţiilor internaţionale implicate în gestionarea fluxului de refugiaţi generat de agresiunea militară rusă din Ucraina.

Un număr de 14.475 de refugiați din Ucraina au intrat duminică în România.  Peste 75.000 de cetățeni ucraineni se află în țara noastră.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite